Десетки души от екипите на два танкера са спасени след две експлозии в Оманския залив, предадоха световни издания. Това е вторият подобен инцидент само за месец.

Става дума за танкера Altair на норвежката компания Frontline, пренасял 75 хил. тона нафта от името на тайванската държавна петролна корпорация CPC, и Kokuka Corageous (управляван от японската Kokuka за сингапурската Bernhard Schulte Ship Management - BSM).

Директор на норвежката компания заявява за "Ройтерс", че нейните подозрения са за "удар от торпедо" край бреговете на Фуджайра (Обединени арабски емирства), но тази информация не е официално потвърдена. Според иранската агенция ИРНА корабът, който горя повече от час след съобщението за атаката, е потънал, но към 12:30 ч. българско време представители на Frontline опровергаха информацията.

Петролът поскъпна с почти 4% непосредствено след инцидента, след като вчера удари петмесечно дъно заради обновените данни за американски запаси на суров петрол (увеличили се с 2.2 млн. барела миналата седмица), пише "Блумбърг".

Първите съобщения дойдоха от иранските телевизии "Ал Алам" и Press TV, но нямаше потвърждение дали става въпрос за атака. За нападение след това говореха и свързани с шиитската организация "Хизбула" ливански медии, които бяха и сред първите, съобщили за предишната атака.

Американските военноморски сили потвърдиха, че са получили два отделни сигнала от танкерите в 10 ч. и 11:12 ч. (българско време) и са опитали да съдействат на екипажите.

По-късно иранската агенция IRNA съобщи, че 44-ма душии (23-ма от Kokuka и 21 от Altair) са били прибрани от ирански спасителни екипи, като цитира неназован източник, запознат със ситуацията. Същата медия твърди, че те са били откарани в Джаск, пристанище в Ормузкия проток.

На инцидента реагираха и британските власти. Правителствен говорител каза, че за "Даунинг стрийт" информацията за взривове и пожари в Ормузкия проток е повод за "силно притеснение"

Говорител на BSM Ship Management, цитиран от "Ройтерс", обяснява, че Kokuka е пострадал при "инцидент, свързан със сигурността", но "няма опасност от потъване", а товарът (метанол) е непокътнат. Според него инцидентът е станал на около 70 морски мили (129 км) от Фуджайра и 14 мили (25 км) от Иран.

Днешната новина идва точно месец след подобен инцидент в Оманския залив с атаки по други танкери. При предишния инцидент (който бе по-близо до оманския бряг) Съединените щати обявиха, че Иран почти със сигурност стои зад него, а Обединените арабски емирства го свързаха, в доклад пред ООН, с "чужда държава", без обаче да я назовават.

В периода преди двата инцидента се повиши и напрежението между САЩ и Иран. Американският президент Доналд Тръмп изпрати през май ударна група със самолетоносач и бомбардировачи B-52 в региона, аргументирайки се с планове на Иран за атака срещу американски сили.

"Гардиън" отбелязва и че днешната атака съвпада с посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Иран - първата подобна визита на министър-председател от страната за последните 40 г. (от революцията насам).

Дневник