Пленумът на Висшия съдебен съвет изтегли напред датите, които бяха предложени от прокурорската колегия за процедурата по издигане на кандидатите и избор на новия главен прокурор.

Така вместо на 14 ноември, каквото беше предложението, изслушването на кандидатите и изборът ще се проведе на 24 октомври, решиха днес кадровиците. Скъсяването на срока е за сметка на времето, през което гражданските организации и обществеността могат да се запознават с концепциите на кандидатите. ВСС прецени, че не е необходимо да се чака да изтече целият двумесечен срок, през който концепциите да стоят на на сайта на съвета и едва след това да се изготвят становищата на комисиите за професионалните и нравствените качества на кандидатите и да се излезе с решение дали са допустими кандидатурите.

Остава предложената дата за старт на процедурата - 15 юли. След това по закон трябва на четири последователни заседания да се издигат кандидатурите - датите са 18, 22, 25 и 29 юли. А срокът кандидатите да представят концепциите си е 12 август. Етичната комисия на ВСС и Комисията по атестирането трябва да изготвят становищата си до 17 септември. Срокът за неправителствените и научните организации да изпратят становищата си е 16 октомври.

Кандидати за главен прокурор могат да издигнат трима членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Министър Данаил Киролов потвърди отново, че той няма намерение да упражни правомощието си освен при извънредни обстоятелства, като например липса на кандидати.

Главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че в изтеглянето напред на сроковете няма умисъл, той е направил справка и установил, че и в рамките на двумесечния срок, а не непременно след изтичането му, комисиите на ВСС могат да изготвят становищата си.

Този път изборът на главен прокурор - петия откакто действа новата конституция, съвпада с провеждането на местните избори. Ако беше приета датата 14 ноември, можеше да се окаже между първи и втори тур на изборите, показва пресмятането на евентуалните дати на есенния вот. Изтеглянето напред на избора ще избегне напрежението, което обичайно съпътства всички избори.

Дневник