Китай осъди днес "намесата на ЕС" в работите на Хонконг, след като предния ден Брюксел разкритикува законопроекта за екстрадиция в КНР, подготвен в бившата британска колония, предаде "Франс прес".

Никоя страна, нито организация, няма право да се намесва в работите на Хонконг, които засягат единствено вътрешните работи на Китай, заяви пред журналисти говорителят на китайската дипломация Гън Шуан.

Вчера говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич призова да бъдат спазвани правата на демонстрантите в Хонконг и заяви, че споделя редица техни тревоги, свързани със законопроекта, който се очаква да разреши екстрадициите в континентален Китай. "Насилието и ескалацията трябва да се избягват", подчерта тя.

В Хонконг се разви вчера най-мащабното политическо насилие от връщането му в Китай - полицията стреля с гумени куршуми и атакува със сълзотворен газ демонстранти, блокирали големите улици и опитали се да нахлуят в парламента. Ранени бяха 79 души, двама от които са в тежко състояние.

Китайският говорител обаче заяви, че Пекин изразява "силно недоволство и решително се противи срещу безотговорните и неточни изявления на ЕС по повод (законовите) поправки, готвени" в Хонконг.

Проектът бе разкритикуван от западни държави, а хората в Хонконг се страхуват, че ще бъдат изправени срещу непрозрачното в очите им китайско правосъдие, зависимо от властта, и смятат, че замисляната реформа ще увреди международния имидж и привлекателността на полуавтономната територия, добавя АФП.

БТА/Дневник