Апелативният специализиран съд потвърди решението младежът от Пловдив, заподозрян за радикализация, да остане под надзор към детска педагогическа стая в местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

В мотивите си съдът е отчел, че срещу момчето има достатъчно доказателства, които го уличават в престъплението, за което е обвинен - че е подготвял бомба и терористичен акт. Апелативният спецсъд смята, че той трябва да продължи да учи и да остане в естествената си среда. Решението е окончателно.

"Той е осъзнал вината си", заяви прокурор Сийка Милева след заседанието по делото. Момчето е било в залата, тъй като присъствието му е задължително, но от държавното обществено отказаха да коментират думите му пред магистратите, за да не нарушат правата му.

С решението си съдът е отхвърлил искането на прокуратурата 16-годишният младеж да бъде настанен в специализирано заведение, в което с него да работят психолози.

По-рано днес прокурор Милева обясни, че през последните дни в различни медии са се появили критични за прокуратурата и службите за сигурност публикации. "Не е променено мнението на прокуратурата, че се касае за дете, жертва на радикализация, и за една огромна човешка трагедия. От друга страна, стои въпросът за сигурността на българското общество", каза Милева.

Дневник