Руският президент Владимир Путин обяви, че двама генерали от полицията ще бъдат уволнени заради случая с журналиста от сайта "Медуза" Иван Голунов, арестуван и обвинен в производство на наркотици.

Уволнените по препоръка на вътрешния министър са началникът на управлението за контрол на наркотичните вещества в Москва генерал-майор Юрий Девяткин и ръководителят на управлението за вътрешни въпроси генерал-майор Андрей Пучков, съобщава сайтът на Кремъл.

Във вторник обвиненията срещу Голунов бяха свалени след резултати от проведени експертизи, изключили той да е отговорен за описваното деяние. Тогава вътрешният министър Владимир Колоколцев каза, че ще настоява двамата генерали да бъдат уволнени, и решението на Путин бе очаквано.

Преследването срещу Голунов, започнало в края на миналата седмица, предизвика протести на руски и международни медии и организации. Докато разследваше материали за корупция на московския пазар за ритуални услуги, той бе арестуван в столицата и обвинен в производство на наркотици, които подготвял да продаде. Но снимките с пакетчета дрога се оказаха от съвсем друг апартамент, а по иззети предмети, включени в разследването, дори нямаше негови отпечатъци.

Медицински преглед потвърди, че полицаите са употребили неправомерна сила при задържането. Съдът реши да го пусне под домашен арест. В същия ден началникът на поделението за борба с наркотиците в Западния административен окръг каза пред националната телевизия "Россия 24", че е ръководил спецоперацията срещу Голунов, който бил разработван от службите от началото на март. Подозрението било, че често пътува до Латвия и чужбина и може би внася дрога.

Дневник