Съветът на Европейския съюз (обединяващ представители на държавите членки) прие Директива за равновесието между професионалния и личния живот на родителите и хората, полагащи грижи, предаде пресслужбата на институцията. Целта е да се увеличи участието на жените на пазара на труда и използването на отпуск по семейни причини и гъвкави схеми на работа.

Новият законодателен акт предвижда също така възможности работниците да получават отпуск за грижи за роднини, които се нуждаят от подкрепа. Това означава, че родителите и хората, полагащи грижи, ще могат по-добре да съвместяват професионалния и личния си живот, а предприятията ще се възползват от по-мотивирани работници, се казва в съобщението.

Основните елементи на директивата са:

- отпуск по бащинство - бащата или вторият родител ще може да ползва най-малко 10 работни дни отпуск около момента на раждане на дете, които се заплащат в размер, равностоен на определения в момента на равнището на ЕС размер на отпуска по майчинство. Правото на отпуск по бащинство не подлежи на изискване за натрупан стаж. Заплащането му обаче може да бъде обвързано с изискване за шест месеца натрупан стаж. Държавите членки с по-щедри системи за родителски отпуск ще могат да запазят настоящите си национални разпоредби

- родителски отпуск - индивидуално право на 4 месеца родителски отпуск, от които 2 месеца са непрехвърляеми между родителите и са платени. Равнището на заплащане и възрастовата граница на детето ще бъдат определени от държавите членки

- отпуск за хора, полагащи грижи - нова концепция на равнище ЕС за работещи, които полагат грижи за роднини, нуждаещи се от грижи или помощ поради сериозни здравословни причини. Хората, полагащи грижи, ще могат да ползват 5 работни дни годишно. Държавите членки могат да използват различен референтен период, могат да дават отпуск за всеки случай поотделно и могат да въвеждат допълнителни условия за упражняването на това право

- гъвкави схеми на работа - правото на родителите да ползват тези схеми беше разширено, за да обхване и работещите хора, полагащи грижи.

В България бащите имат право на 14 календарни дни платен отпуск от датата на раждане. След навършване на 6 месеца на детето бащата може да поеме грижата и съответно паричното обезщетение от майката за остатъка до 410 дни.

Какво следва

Комисията представи предложението си през април 2017 г. На 21 юни 2018 г. съветът прие позицията си, която послужи като основа за преговорите с Европейския парламент.

Председателството на съвета и парламентът постигнаха споразумение на 24 януари 2019 г., последвано от гласуване в ЕП на 4 април 2019 г. След като бе приет от съвета днес, текстът на директивата ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Той ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването. Държавите членки ще разполагат с три години, за да приемат законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с директивата.

Дневник