Вишеградската група няма общ кандидат за председател на Европейската комисия, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш след среща с колегите си от Унгария, Полша и Словакия в Будапеща днес, предаде "Ройтерс".

"Нямаме кандидат за председател на Европейската комисия. Въпросът за всички нас е да изберем най-добрия кандидат за всички, така че не става дума Вишеградската четворка да има (кандидат) за поста председател на Европейската комисия, нито дори за Европейския съвет. Мисля, че нямаме подобни амбиции", подчерта той. Срещата бе неофициална.

Страните членки трябва да изберат новите ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската централна банка. Миналия месец премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че държавите от Вишеградската група ще заемат единна позиция по въпроса.

Южноевропейските лидери ще обсъждат темата в Малта в петък. На 20 и 21 юни ръководителите на страните от ЕС ще се съберат, за да обсъдят разпределението на висшите постове в съюза.

Според Унгария Европейската народна партия (ЕНП), която спечели изборите за Европарламент, трябва да номинира друг лидер за бъдещ ръководител на Еврокомисията вместо сегашния претендент Мартин Вебер. ЕНП замрази членството на "Фидес" за неопределено време заради кампанията в Унгария преди евроизборите срещу консервативния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вишеградската четворка обикновено заема твърда позиция по въпроси като миграцията и като цяло е против действия за съсредоточаване на повече правомощия в евроинституциите за сметка на националните правителства.

След срещата на четирите страни днес говорител на Орбан каза, че Вишеградскатa група ще "представлява споделена гледна точка" по въпросите за висшите постове и политиките на ЕС на срещата на върха следващата седмица. Премиерите на Полша, Словакия, Унгария и Чехия се срещнаха в Будапеща, за да се подготвят за срещата, на която ще подкрепят кандидати, които приемат региона на сериозно и подкрепят интересите му, добави той.

Едно потенциално име, което бе обсъждано, бе това на словашкия дипломат Марош Шефчович, настоящ зам.-председател на Еврокомисията, но Бабиш не го нарече общ кандидат. "(Неговото име) бе споменато за кратко... В момента не става дума за това да се настоява за някого, в момента дебатът е дали да бъде "водещият кандидат" (предложен от групите в Европейския парламент) или някои друг".

Процесът с водещия кандидат бе използван за пръв път при избирането на Жан-Клод Юнкер през 2014 г. Според поддръжниците му той прави избора на председател на еврокомисията по-демократичен и прозрачен. Преди 2014 г. председателят се назначаваше от лидерите на ЕС. С въвеждане на системата за водещ кандидат (наричан още "шпиценкандидат") европейските политически партии издигат свои претенденти.

Въз основа на резултатите от евроизборите един от тях би трябвало да бъде избран за председател на Европейската комисия от Европейския парламент, след като бъде официално предложен от държавните и правителствените ръководители. Идеята на този подход е, че председател на еврокомисията трябва да стане кандидатът на партията, излязла начело в изборите. Френският президент Еманюел Макрон и други национални лидери обаче са против искането на европарламента за използване на метода.

Дневник