Испанската лига, която организира професионалните нива на футбола в Испания, е глобена с 250 хиляди евро за нарушаване на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Санкцията е наложена от испанските власти заради официалното приложение на Ла Лига за мобилни телефони.

Още през 2018 г. в Испания избухна скандал, след като се разбра, че приложението използва GPS-a на мобилния телефон, както и микрофона и по време на мачове може да засече откъде се гледа дадена среща. По този начин от Ла Лига започнаха да се борят с нелегалното излъчване на срещи.

Националната агенция за защита на данните в Испания (AEPD) глобява Ла Лига, тъй като от организацията не са информирали потребителите, че приложението използва камерите и микрофоните.

В допълнение към глобата AEPD призова приложението, което е свалено над десет милиона пъти, да бъде премахнато до 30 юни.

В изявление Ла Лига твърди, че не нарушава никакви правила и винаги е спазвала законите за защита на данните. Организацията също така потвърди, че ще обжалва решението на AEPD.

"Ла Лига се противопоставя дълбоко на това решение и смята наложената санкция за несправедлива, неоснователна и непропорционална и смята, че AEPD не е направила необходимите усилия, за да разбере как работи технологията", се казва в изявлението.

От Ла Лига също твърдят, че потребителите са помолени два пъти при задействане на приложението за тяхното съгласие за достъп до микрофона на своя смартфон.

Дневник