Торонто раптърс" е новият шампион в НБА, след като детронира "Голдън стейт уориърс" с победа 114:110 в шестия мач от финалната серия и с 4:2 успеха печели титлата. Канадският тим триумфира с историческата си първа шампионска корона 24 години след създаването си.

"Раптърс" слагат край на господството на "воините" в Лигата, които играха пети пореден финал и се бореха за четвърта титла в този период и трета поредна. Постижението на "Торонто" е още по-значимо, след като канадският отбор сваля "Голдън стейт" от трона в собствената му зала и победи шампионите и в трите мача в "Оракъл арена" в Окланд.

"Торонто" е първият отбор извън САЩ, който печели титлата в НБА.

Шестият мач също беше белязна от драма и нова контузия, която сполетя "Голдън стейт". След като тимът загуби Кевин Дюрант заради скъсан ахилес в мач №5, този път Клей Томпсън контузи коляното си в третата четвърт, което беше поредният удар за "воините".


Играчите на "Голдън стейт", които се измъкнаха в Торонто в предходния мач, бяха близо до нова победа и шанс да вкарат серията в решителен седми мач. "Воините" все пак не успяха да станат втория отбор, обърнал финалната серия след изоставане от 1:3.

Нито за момент "Голдън стейт" не водеше с повече от пет точки в мача, докато най-голямата преднина на "Раптърс" достигна до девет точки. Баскетболистите на Ник Нърс направиха много силна последна четвърт, в която вкараха шест точки повече от съперника си.

Трима от стартовата петица на "Торонто" завършиха с повече от 20 точки – Кайл Лаури и Паскал Сиякам с по 26 и Кауай Ленърд с 22. Изключително включване от пейката направи Фред ван Влийт, който вкара 22 точки, включително пет тройки. Серж Ибака добави 15 точки.

За "Голдън стейт" Томпсън, който игра само три четвърти, завърши с 30 точки. Ветеранът Андре Игуодала вкара 22, а Стеф Къри само 21, при стрелба от игра шест от 17. Дреймънд Грийн се отчете с "трипъл-дабъл" – 11 точки, 19 борби и 13 асистенции, но това не се оказа достатъчно.

Дневник