Швейцарките ще протестират днес срещу неравенството на жените. Макар стандартът на живот в страната да е висок, Швейцария изостава от останалите развити държави по отношение на заплатите на жените и равенството на работното място, пише агенция "Ройтерс".

Подобни протести имаше през 1991 г., пет години преди да бъде приет закон, който забранява сексуалния тормоз и уволненията или тормоза на работното място заради бременност, семейно положение или пол. Двадесет години по-късно швейцарките са недоволни от това, че печелят по-малко от мъжете и компетентността им е поставяна под въпрос.

"Има реален "стъклен таван", към жените се отнасят по-различен начин", коментира Лин Бертолет, 60-годишен трансексуален мениджър в банка в Женева, пред "Ройтерс". "Осъзнавам това, защото съм живял по-голямата част от живота си като мъж".

Целите на стачката са да се обърне внимание на разликата в заплатите, да се признаят грижите за семейството, насилието срещу жените и необходимостта от повече жени на важни позиции. Швейцарките печелят около 20% по-малко от мъжете.

Когато започнах да се състезавам, на жените не им беше позволено да участват в някои състезания, защото мъжете бяха решили, че е прекалено опасно, посочва 35-годишната сноубордистка Ане-Флоре Марксер. Тя припомня и че първенецът сред мъжете печели награда от 8000 долара, докато първата сред жените – 4000 за едно и също състезание, проведено в един и същи ден на една и съща планина.

Дневник