Имаме идеите, в момента нямаме класата, но пък трупаме безценен опит, който е пътят към класата.

Тези думи на селекционера на националния отбор по волейбол за жени Иван Петков дойдоха след 11-ата загуба от 11 мача в първото участие в Лигата на нациите. Скоро след това България се пребори за първата си победа - за обрата с 3:1 срещу Корея.

Въпреки трудностите в състава оценяват пътя, по който вървят, и гледат с надежда за израстване. "Когато миналата година с ръководството на Българската федерация по волейбол започнахме стратегически да вървим по този път, знаехме, че ще е трудно, но целта беше да работим с перспектива", каза Петков, който дни по-рано заяви: "Пътят е ясен и който има характер, ще го издържи".

Селекционерът добави: "Не мисля, че се случва нещо ненормално. Отборът играе добър волейбол, но нямаме единиците, които да направят разликата. Но има важни детайли, които дават надеждата за бъдещето. Отборът има химия, трябва да се появи класата. Трябва време, ужасно много време, но пътят е правилен. Отборът има стил, трябва да се работи върху повишаването на класата. Трупаният опит в момента ще се окаже много ценен."

Една от основните състезателки в състава Гергана Димитрова заяви, че макар и дошла късно, победата е историческа, защото е първа в турнира.

"Момичетата играха прекрасно. Може би трупането на опит вече започва да дава резултат. Показахме, че знаем какво да правим и показахме добър волейбол. Що се отнася до настройката, понякога трябва да се форсираш сам от гледна точка на емоцията и после зарядът за мача идва сам. В този беше по-голям. Да, съперникът имаше досега само една победа, но можеше да направи и две. Ние я взехме и това е много радостно."

Мирослава Паскова се надява отборът да запази положителната вълна и за турнира в Китай от последната пета седмица. "Във всеки мач ние тръгваме заредени за победа, но този път издържахме до края и затова победихме. А не както досега след 20-а точка губихме контрол над емоциите и ставаха обърквания. На такова ниво това не трябва да се допуска, защото после се губят мачове. Преди този обаче отново имахме разговор в отбора за проблемите си, от които малко по малко излизаме."

В последната седмица българките ще играят с домакина Китай, световния шампион Сърбия и Германия. "Трябва да играем със сърцата си за удоволствие, за треньора и за всички, които все още ни подкрепят", каза Паскова.

Дневник