Италианската актриса Орнела Мути може да отиде в затвора, ако не успее да плати за щетите, нанесени от отмяната на дати от турнето й, за да посети гала вечеря с Владимир Путин и актьора Кевин Костнър, пише Би Би Си.

Мути трябвало да играе на сцената през декември 2010 г., но се обявила за болна за три дни, в които летяла до Санкт Петербург, за да присъства на благотворителна гала вечеря.

Сега обаче присъдата й за опит за измама е била потвърдена на висша инстанция в Италия.

Според решението на Върховния касационен съд в страната тя трябва да излежи присъдата от шест месеца лишаване от свобода, ако не плати глоба в размер на 500 евро и 30 хил. евро компенсация за театър "Верди" в североизточния италиански град Порденоне.

Присъдадата й за опит за измама се основава на болничен, предоставен от нея на театъра. В него се казва, че тя страда от остро възпаление на трахеята с придружаваща го температура, кашлица и дрезгав глас. Препоръката е тя да се лекува за пет дни, а в същия период има данни, че е пътувала до Русия за благотворително събитие, на което президентът Путин я е поканил известно време преди това.

Дневник