Вложените средства от Община Шумен през 2018 г. за образователна инфраструктура, ремонти и ново строителство са близо 9 млн. лв., за здравеопазване – близо 4 млн. лв., за рехабилитация на улици – близо 2,5 млн. лв., за чистота – близо 8,5 млн. лв., за поддръжка на зелени площи – близо 900 хил. лв..

Цифрите посочи днес заместник-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова по време на Обществено обсъждане на касовото изпълнение на бюджета на община Шумен.

От изразходваните 73 072 803 лева през м.г. близо 46 млн. лева са от делегираните от държавата дейности. Средно по 652 лв. са били заделени за всеки жител на общината.

„Доброто изпълнение на бюджета е свързано основно с добрата събираемост, ускоряването на икономическия растеж през изминалата година в макроикономически план, с предприетите мерки от администрацията във връзка с повишаване на събираемостта на приходите и разумната разходна политика по отношение на средствата от такса битови отпадъци. Извършените разходи през 2018 г. са обезпечили всички публични дейности от местно значение“, обобщи Татяна Костова.

Тя допълни, че в сравнение с 2017 година най-голямо е било увеличението в бюджета на сумата за образование. Увеличени са и средствата за възнаграждения. Запазена е тенденцията за висока събираемост на местните данъци и таксата за битови отпадъци.

Кметът Любомир Христов участва също в общественото обсъждане. Той припомни, че общината е извършила плащания през 2018 година по стари дългове в размер на 5 069 138 лева, като за последните три години погасяването на старите задължения е в общ размер на близо 30 млн. лева.

Цялостното представяне на изпълнението на бюджета, което направи Десислава Петрова, директор на дирекция „Бюджет и финанси и човешки ресурси“ в общинската администрация, можете да видите тук.

ШУМ.БГ