Албанският парламент обяви за невалиден указа, с който президентът Илир Мета отмени изборите за местна власт на 30 юни, предаде "Болкан инсайт".

Напрежението между Мета и някогашния му съюзник, премиера Еди Рама (чиято партия доминира в законодателния орган) се задълбочава с това решение. Мета отмени изборите на фона на нестихващи протести срещу Рама и социалистите, често завършващи с насилие.

От 110 депутати, присъстващи в пленарната зала, 100 подкрепиха решението на парламента. С резолюцията те призоваха публичните институции да продължат работа, за да създадат възможност изборите да се състоят по план. Според парламента указът за отмяна на изборите е "абсолютно невалиден", тъй като нарушава компетенциите на държавния глава.

По-рано Рама обяви, че изборите ще се състоят на 30 юни независимо от думите на Мета и че ще иска отстраняването му (то е възможно, ако се докаже, е държавният глава е нарушил "сериозно" конституцията, с две трети мнозинство или 94 депутати). Според "Болкан инсайт" фактът, че резолюцията за изборите е получила 100 гласа, е тест за силата на управляващите. Позицията на самия Мета е друга - той цитира основния закон, според който правомощието да насрочва дати за местни и национални избори, както и за референдуми, е изцяло на парламента.

Избори с една партия

Председателят на Европейската комисия също обяви, че отлагането на вота ще затрудни интеграцията на Албания в Европейския съюз. Спорът предхожда решение на Европейския съвет дали Албания и Северна Македония да получат дата за преговори с блока.

Опозицията бойкотира работата на парламента от февруари - повечето нейни представители се отказаха от мандатите си, макар депутати от собствените им партии да запълниха много от местата в парламента. Основната опозиционна Демократическа партия и други депутати същевременно отказват да участват в местните избори в повечето от 61 общини в страната. Това означава, че социалистите няма да имат конкуренция в онези общини, където няма дори независими кандидати и номинирани от малки партии.

Междувременно прокуратурата обмисля да повдигне обвинение на лидера на Демократическата партия Лулзим Баша, получил призовка за понеделник, за да отговаря на въпроси, свързани с плащания за 825 хил. долара през ноември 2017 г. (месеци след парламентарните избори), направени за американска лобистка фирма, но в по-голямата си част недекларирани в Албания. Баша обяви, че това решение показва прокуратурата като "оръжие на правителството". Според албански медии това е безнаказана практика на повечето албански партии.

Дневник