Българският национален отбор по волейбол започна с победа домакинския минитурнир в Лигата на нациите, след като надви много трудно Австралия с 3:2 (20:25, 29:27, 22:25, 25:21, 15:13) в зала "Конгресна" във Варна.

Състезателите на Силвано Пранди взеха третия си успех в Лигата на нациите, като двубоят беше от голяма важност. България се нуждаеше от задължителен успех над Австралия, тъй като спори с тима за оставане в турнира и през следващия сезон.

Българският тим беше подсилен от завръщането на Цветан Соколов и Теодор Тодоров, които се включиха играха на висота. Най-резултатен беше Тодор Скримов с 22 точки, а Соколов добави 18. Центровете Алекс Грозданов и Тодоров се отчетоха с 11 и 10 точки.

Следващият мач за българите е в събота срещу Япония.

Двубоят започна много трудно за българските волейболисти, които бяха много колебливи в посрещането. Началният удар също не вървеше, което се оказа решаващо в първата част. Австралия успя да поведе с пет точки и запази предимството си до края на гейма. Много колеблив беше и либерото Владислав Иванов.

Гостите взеха първата част с 25:20 след нови грешки на българите и след само 26 минути игра поведоха в резултата.

Загубеният първи гейм се отрази на българите и те дълго време не успяха да се възстановят. Във втората част Австралия продължи да води и едва в края на гейма имаше обрат.

Той дойде след влизането на Тодор Скримов, който замени Николай Пенчев, за да изпълни начален удар. Посрещачът затрудни съперника с добра серия и дори се стигна до геймбол за България. След размяна на точки и няколко промени във водачеството все пак състезателите на Силвано Пранди измъкнаха гейма с 29:27.

В третия гейм интригата не липсваше, но грешките на българите бяха повече от добрите отигравания. След 30 минути австралийците взеха гейма с 25:22 и отново поведоха.

От много тежка ситуация България все пак се върна, за да доведе мача до 2:2 и решителен тайбрек. Българските волейболисти взеха четвъртата част с 25:21, а в тайбрека също започнаха добре. Съставът обаче не успя да запази психологическото предимство, което си спечели.

Няколко грешки при мрежата и несигурна игра в защита дадоха голямо предимство на Австралия, като гостите бяха по-близо до победата. Те бяха на път да поведат с 13:9, но обжалване на Пранди доведе до точка за България. Това разколеба австралийците и до края на двубоя те дори не записаха точка, срещу пет безответни за България, довели и до победа.

Дневник