Дали наистина кожата ви е чувствителна?

За чувствителна се смята хиперактивната кожа, която реагира бурно на провокиращите фактори. Или по-просто, чувствителна кожа означава, че епидермалните бариери са повредени и кожата реагира остро на външни и вътрешни дразнители като студ, вятър, нова козметика, лекарства или дори на мазна храна. Ако реакцията ви на всичко това е зачервяване, сърбеж или обрив, то вашата кожа наистина е чувствителна. Особена грижа е нужна и за кожата на всяка жена, която страда от алергии.

Почистване

Остатъците от грим, външните фактори, включително фотоувреждането, са достатъчна причина да почистим добре кожата преди сън и да я предпазим от раздразнение. Използвайте меко тоалетно мляко или мицеларен разтвор на доказана козметична марка като Eucerin. Измийте лицето си с бутилирана вода, а не с хлорирана от чешмата. Избягвайте твърдите гъби. За да намалите усещането за суха кожа през деня, използвайте термална вода или гел, който успокоява лицето и връща чувството за комфорт.

Подхранване

Избирайки крем за чувствителна кожа, на първо място обърнете внимание на състава му. В крема не трябва да има спирт, парабени и етерични масла. Желателно е да има хиалуронова киселина, пантенол и антиоксиданти. Не забравяйте, че през нощта хиперчувствителната кожа се нуждае от допълнителна защита, понеже през деня са се насъбрали повече свободни радикали, които произвеждат хистамин. Именно хистаминът предизвиква сърбеж и други проблеми по кожата. Изберете си козметично средство с антиоксиданти и успокояващи компоненти, които възстановяват добрия вид на кожата. Когато купувате нова козметика, гледайте на етикета да е изписано, че е за чувствителна кожа или за кожа, склонна към алергии. Този тип козметика задължително преминава през клинични изследвания. Обърнете внимание на факта, че не всяка декоративна козметика е адаптирана за алергична кожа. Тествайте, преди да се гримирате с нещо ново – нанесете още в магазина малко количество от грима на ръката си  и наблюдавайте дали кожата ще реагира. А най-добре да си купите и декоративна козметика за чувствителна кожа – дерматологичните марки често пускат и специални линии със средства за гримиране.

Даниела Карастойкова