След дни на многохилядни протести властите в Хонконг решиха да замразят спорния законопроект за екстрадиция в Китай. Лидерът на Хонконг Кари Лам, цитирана от Ройтерс, обяви днес, че след внимателно проучване на ситуацията правителството е взело решение да бъде прекратено по-нататъшното обсъждане на законопроекта, предизвикал масови протести в автономната територия.

Официален Пекин обяви, че подкрепя решението, предаде БТА.

"Ще възобновим дебатите с всички сектори на обществото, ще извършим още обяснителна работа и ще изслушаме различни възгледи в обществото", каза Лам на пресконференция в Хонконг. Тя отбеляза, че замразяването на процеса е за неопределено време, без краен срок.

Лам изрази "дълбоко съжаление, че законопроектът е предизвикал сериозни разногласия, неразбиране и протести в обществото. Според нея въпросът се сваля от дневния ред на Законодателния съвет (парламента на Хонконг) и ще се вземат мерки за възстановяване на реда и поддържане на спокойствие в града, който има автономен статут след възстановяването на върховната власт на Пекин над него през 1997 г.

Въпреки днешното съобщение на Лам, което дава заден ход по законопроекта - безпрецедентна стъпка от страна на властите, които са под натиск от Пекин, опозиционната организация "Граждански фронт за човешки права" предупреди, че не възнамерява да отмени насрочената за утре нова многохилядна протестна акция. Нейните активисти настояват за пълен и окончателен отказ от законопроекта, който цели да бъде създаден механизъм за предаване в континентален Китай на лица, укриващи се от правосъдието в тази автономна територия с особен административен статут.

Поддръжниците на опозицията се опасяват, че този нов режим може да се разпространи не само върху съдените за криминални и корупционни престъпления, но и върху правозащитниците, и обвиняват Пекин, че засилва намесата си във вътрешните работи на Хонконг, който има гарантирана широка степен на автономия до 2047 г.

Местните жители смятат, че законът подкопава автономния статут на Хонконг, основан на формулата "една страна - две системи", и създава заплаха за демократичните свободи.

Дневник