Българският национален отбор по волейбол записа пета загуба в Лигата на нациите след поражение от Япония. Тимът отстъпи в пет гейма, допускайки обрат 2:3 (25:22, 19:25, 25:16, 19:25, 19:21). Срещата продължи 2.13 часа и в нея българите отново показаха големи колебания.

България остава с отрицателен баланс, като има само три победи. В трети пореден двубой отборът игра пет гейма, но не успя да спечели, както с Франция и срещу Австралия преди ден.

Много силен мач за Япония направи диагоналътъ Юиджи Нишида, който тормозеше най-много българската защита. Той записа 26 точки. В българския тим най-резултатен беше Цветан Соколов с 12 точки. Посрещачите Мартин Атанасов и Розалин Пенчев добавиха по 9.

След двубоя с Австралия Силвано Пранди направи няколко промени, като най-значимите бяха връщането сред титулярите на Георги Братоев и Розалин Пенчев, както и включването на центъра Красимир Георгиев.

Българските волейболистите започнаха добре двубоя и играха с настроение. До втората техническа пауза резултатът се движеше точка за точка без големи откъсвания в резултата на някой от съперниците. Едва след това българите дръпнаха и до края на гейма не допуснаха изненади, за да поведат с 25:22.

След спечеления първи гейм България не игра на ниво и допусна много грешки. Ефективността в атака падна драстично до под 40% и това се отрази, за да може Япония да изравни резултата след 25:19.

В третия гейм Пранди направи куп промени, като заложи на Николай Пенчев, за да се стабилизира посрещането. На полето заигра и Теодор Тодоров и това даде резултат. Българските волейболисти се нуждаеха само от 25 минути, за да спечелят гейма на 16 точки и да се доближат до победата

Това сякаш доведе до падане на концентрацията и в четвъртия гейм се повтори ситуацията от втория. Ефективността в атака беше много ниска, а за капак посрещането и играта в защита също донесоха проблеми. Диагоналът на Япония Нишида продължи да бъде много ефективен и тормозеше българите с начален удар.


В крайна сметка Япония спечели частта с 25:19 и вкара двубоя в тайбрек.

В него грешките от българския тим продължиха да се трупат. Соколов опита да компенсира, като по-голяма част от атаките бяха завършвани от диагонала, но и това не помогна. От другата страна Нишида също не грешеше, а съотборниците му вършеха достатъчно добра работа в защита.

Япония поведе с 13:9, а след това и с 14:11, но българите не се отказаха. Те се върнаха в гейма, за да изравнят до 14:14, след което резултатът започна да се движи точка за точка. Българските волейболисти дори имаха мачбол, но тогава последваха три грешки от сервис.

В атака тежестта пое Соколов, който не трепна, но в крайна сметка Япония издържа в защита и с успешна атака на своя диагонал Нишида стигна до победата.

Дневник