Проруски украински депутат купи новинарска телевизия, което доведе до поредица от оставки на журналисти. Те се опасяват, че медийното отразяване ще бъде повлияно от Москва, предаде БТА, позовавайки се на "Франс прес".

Преди да поеме контрола върху телевизия ЗИК, Тарас Козак от проруската партия "Опозиционен блок" вече притежаваше две украински телевизии. Той е близък с политика Виктор Медведчук, известен с връзките си с Владимир Путин. По думите на Медведчук руският президент е кръстник на една от жените му.

Според журналиста Роман Недзелски, един от напусналите телевизията заедно с нейния директор, сега медията е под контрола на Медведчук. "Медведчук е враг на страната ми, убиец на миналото и на бъдещето", заяви в социалните мрежи неговият колега Вахтанг Кипиани.

"Трудно е да се каже кое е по-лошо: руски танк на разграничителната линия или телевизия, чийто практически собственик е роднина на Владимир Путин", отбеляза в социалните мрежи украинският депутат Мустафа Найем. Според него тази покупка е само едно от предизвикателствата, пред които е изправен новият президент на страната Володимир Зеленски.

Дневник