След акция да остане на поста лидерът на БСП Корнелия Нинова оттегли оставката си. Това стана пред делегатите на конгреса в зала 1 на НДК току-що.

Оставката бе заявена на заседание на Националния съвет на "Позитано" 20 след загуба на местните избори, но днес Нинова обяви, че няма да я депозира пред най-висшия партиен орган - конгреса, който трябваше да я потвърди.

Лидерът на БСП заяви, че първият вариант пред нея е бил оставка на инат, за да си запази достойнството и егото, но това щяло да доведе до превземане на БСП и диктатура в държавата. Затова тя избрала втория - да поеме имиджови щети, но да предпази партията от хаос. После обясни, че не се бори за постове, тъй като е можела да бъде председател на Народното събрание, каквото предложение имаше от Бойко Борисов, или пък - да се договори с едрия бизнес, които са борили за главата й. Накрая каза: "Пред избора егото ми или бъдещето на тези хора (бел авт. - членовете на партията) избирам второто. Три години работихте за нас - да бъдем депутати и евродепутати. Сега ние ще работим да бъдете кметове".

Конгресът, за участие в който в 10.00 часа се регистрираха 661 от 780 делегати, започна с призив от социалистите от Пазарджик. Такива молби изказаха също социалисти от Казанлък, Русе, Хасково и Велико Търново, както и Валери Иванчев от столичния район "Младост".

"Имаме не просто партиен председател, но получихме и лидер. Аз моля конгреса, моля и другарката Нинова, дайте шанс на Русенската организация на БСП да спечели изборите. Това няма да стане, ако партията е раздирана", обяви Иван Иванов от Русе.

Делегат от Казанлък, която не се представи, обяви: "Другарко Нинова, даваме пълен вот на доверие към теб. Молим те, оцени напразни ли бяха няколко години работа. Изтегли ни като локомотив. По-достоен акт от твоята оставка е да я оттеглиш. Опозицията ще почака още няколко месеца. Другото е да се върнем назад. Нека да подкрепим другарката Нинова с мощен вот на доверие. Нека този конгрес да бъде белязан от силата на разума, а не - на самоунищожаването".

Дневник