Контрол на оръжията, бедността и отритнатите - с новия си албум Madame X Мадона казва, че иска да "отвърне на удара" на онова, което описва като заплащителен модерен свят.

В интервю за "Ройтерс" тя споделя, че е ужасена от действията в посока ограничаване на правата на ЛГТБ общността и жените, особено в нейните родни САЩ.

"Ако говорите за крайнодесните и правата, които се отнемат, като тези на ЛГБТ общността и жените... очевидно съм травматизирана и ужасена", казва Мадона.

Известна отдавна с подкрепата си за ЛГБТ общността и благотворителната си дейност в Малави, 60-годишната Мадона споделя, че

ще продължи да се бори за тези каузи.

"В Малави продължава да има огромно количество бедност и нивата на ХИВ значително са намалели, но той не е изчезнал", казва още певицата и допълва, че всички проблеми, които се появяват в Америка заради новото законодателство, я карат да продължава да се бори за същите неща.

В своя 14-и поред студиен албум Мадона засяга теми като контрола над оръжията и използва част от речта на оцелялата след училищна престрелка Ема Гонзалез в песента I Rise, която тя описва като опит да даде глас на отхвърлените.

Баладата Dark Ballet, която съчетава пиано с електро поп, пък е вдъхновена от Жана д"Арк и разказва за свят, който е в пламъци. В Killers Who Are Partying тя пее за бедни, експлоатирани деца, както и за изнасилени жени.

"Доста е сстряскащо, доста е страшно... Нещо се случва навсякъде в света", отговаря звездата на въпрос какво мисли за състоянието на света в момента.

"Когато човек помисли за количеството хора, които са умрели, били са убити, ранени и чиито животи са били променени безвъзвратно заради липсата на контрол над оръжията в Америка, това е такъв огромен, огромен проблем", казва още тя.

Мадона не пропуска да спомене и проблема с ограничаването правото на аборт в някои американски щати. "Това са откачени времена, тъй като се борихме наистина много силно за много от тези свободи и сега изглежда сякаш всички те систематично биват отнети... това не ме кара да се чувствам безнадеждно. Просто ме кара да искам да отвърна на удара."

Хамелеон

Повлияна от живота в Лисабон, където Мадона се присъединява към местните музиканти в така наречените холни сесии, изпълненият с латино влияние албум Madame X пренася слушателите и към уличните партита и клубове с няколко по-енергични парчета. В някои от тях Мадона дори пее на испански и португалски. Затова вероятно тя описва албума и като "хамелеон".

"Всяка песен е отражение на Madame X. Понякога тя е борец за свобода, понякога е инструктор по ча-ча-ча, понякога копнее за любов, а понякога се чувства носталгично", обяснява певицата и допълва: "Понякога тя си мисли за всички хора по света, които страдат, които нямат думата и се нуждаят от глас, и тя се чувства отговорна за тях."

Мадона, която става известна в началото на 80-те години с хитове като Holiday и Like a Virgin, има продадени над 300 млн. записи в световен мащаб, което я превръща в най-продаваната жена изпълнител, според Книгата за рекорди "Гинес".

Известна със склонността си да прекрачва границите и с понякога провокативната си визия, творчеството й е вдъхновение за множество изпълнители.

"Невероятно благодарна съм... за това, че имах възможност да имам успех за толкова дълго време и че имах възможност да бъда в позицията, в която съм, да продължавам да творя, да имам свободата да говоря каквото мисля и да се чувствам вдъхновена и креативна", казва тя на въпрос за кариерата й.

"Ще продължа да казвам каквото мисля, надявам се по колкото се може по-артистичен начин, тъй като ми харесва да имам отношение към политиката, но предпочитам да го правя по поетичен начин."

Новото й алтер его Madame X е отражение на певицата, известна с това, че не спира да се преобразява.

Мадона описва сама себе си като като "любопитна личност, която непрестанно търси отговори, мъдрост, знание за това за какво е всъщност животът".

"Цялата ми работа е формирана от нещата, които уча, така че това провокира преоткриването", допълва тя.

Дневник