Омбудсманът Мая Манолова все още не е решила дали ще се кандидатира за кмет на София и засега се чувства удобно "в обувките" на обществен защитник. Ако реши да го направи, няма да се обвърже с политическа партия. Така Манолова коментира пред БНР интервю на актьора и активист на БСП Стефан Данаилов, според когото тя би била достоен кандидат- кмет на левицата.

Други депутати от БСП също напоследък изказват одобрението си за кандидатурата на Манолова, а сегашният кмет Йорданка Фандъкова заподозря омбудсмана в общи действия с левицата при протест срещу застрояването в кв. "Дружба".

"Аз съм прям човек и когато преценя, че инструментариумът, с който разполагам не ми позволява адекватно да адвокатствам на българските граждани, ще предприема други стъпки и може да кандидатствам за други позиции с ясната цел да им бъда полезна. Партийно кандидатиране и издигане ми изглеждат абсолютно неприемливи", заяви Манолова. Докато изреждаше каузите, зад които е заставала, тя посочи и защитата на потребителите срещу софийската "Топлофикация", която, по думите й, "е невъзможно да се реформира отвън".

Манолова каза, че към нея винаги се обръщат, когато се появи криза в някой сектор - кмет, лидер на БСП, и се пошегува, че само за председател на футболния съюз не са я питали. Изрази и учудването си, че от доста време е питана дали ще се кандидатира за кмет докато други имена на кандидати все още не са обявявани. Помолена да коментира слуховете, че лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов я харесвал за кмет, отговори с "Не думайте". В отговор на въпрос Манолова уточни, че не е водила разговори с политически лидери по тази тема.

Преди това в интервю за БНТ президентът (2002 - 2012) Георги Първанов призова партиите да не "задушават" Манолова в обятията си и добави, че тя би била добър, истински независим кмет.

 Дневник