Изкуствен интелект може да предвиди една година предварително къде липсата на вода ще доведе до конфликти. Инструментът е разработен от холандската организация Water, Peace and Security partnership (WPS), разказва агенция "Ройтерс".

Интелектът следи водните запаси по света и социални, икономически и демографски данни, за да може да предвиди потенциални кризи. По време на експериментите той е прогнозирал три четвърти от свързаните с вода конфликти в делтата на река Нигер. Тази година той би трябвало да бъде разпространен и публично.

Прогнозите ще позволят преди избухването на конфликтите да започне диалог, който да ги ограничи или реши, казва Сузан Шмейер от Делфтския институт за образование за водата. Предишните опити за подобни предвиждания са се проваляли, защото причините за конфликтите са разнообразни и специфични за местността.

"Машинното учене е способно да открие шаблони в данните там, където хората не могат", посочва Чарлс Айсланд от Института за световни ресурси, който също работи по тази система.

Дневник