Поне един час религия да залегне в учебната програма в училище. Това предложи в словото си по повод на 150-годишнината от създаванетго на храма "Св. Троица" в село Труд пловдивският митрополит Николай, предаде "Фокус". На церемонията присъства и българският президент Румен Радев.

"Настръхвам от страх, като чуя за поредните стратегии за разрушаване на бракове, за "съвместно жителство без брак", "за сурогатно майчинство", за "еднополови двойки". А доколко тези стратегии ще съвпаднат с нашето желание да спасим нашите деца", каза митрополит Николай. "Ние, християните, знаем каква е стратегията за спасение на децата ни. И не са ни я казали разните неправителствени организации, а сам Господ Исус Христос ни е казал - оставете децата и не им пречете да дойдат при нас", апелира той.

С тези аргументи митрополит Николай отправи призив към президента Радев в учебната програма да бъде заложен поне един час за изучаване на религията. Според него това се налага, защото децата са "най-уязвими към вирусите на обществото в този век".

"Остояването на нашата вяра и на изконните български ценности изисква не само смирение, а също смелост и духовна сила", изтъкна на свой ред в речта си Румен Радев, цитиран по пресцентъра на президентството. По думите на президента българският народ пази храмовете и вярата си в тях като културна памет за "нашите традиции" въпреки факта, че в днешната динамика събитията бързо се развиват и бързо се забравят, а отстояването на важното и паметта за него се превръщат в предизвикателство.

"Подкрепата на Българската православна църква и грижата за духовния мир и благоденствието на вярващите има своите дълбоки традиции, има и своето изражение и днес", отбеляза още Радев. Той поздрави митрополит Николай за неговата покана и за "будния му български дух". Президентът благодари и на жителите на село Труд за опазването на вярата и българската памет.

Дневник