На 12 юни почетният председател на ДПС Ахмед Доган е регистрирал като дъщерна компания на ТЕЦ "Варна" дружеството "Пристанище ТЕЦ Езерово", съобщи "Капитал". Както става ясно от името му, то ще управлява бъдещото търговско пристанище, което Доган възнамерява да изгради на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а във варненския залив.

За директор на новата компания е назначен Данаил Папазов, който от 2001 до 2013 г. ръководи държавното "Пристанище Варна", а в края на 2017 г. купи "ТЕЦ "Варна" и няколко месеца по-късно прехвърли на Доган мажоритарния дял.

Разделянето на дейността на централата и пристанището в отделни дружества е очакван ход предвид плановете за развитието им, коментира изданието. Докато ТЕЦ "Варна" се модернизира и прави заявки за по-голямо участие в енергийната система на страната, портът "ТЕЦ Езерово" ще бъде разширен и според инвестиционния план се кани да изземе бизнеса за 60-70 млн. лв. на година с износа на зърно и контейнерите това от "Пристанище Варна".

За разширяването на пристанище "ТЕЦ Езерово" Доган е купил и един частен терен от "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов. Става дума за земя с площ 10.5 хил. кв.м в непосредствена близост до ТЕЦ "Варна", която има и излаз към Варненското езеро. Сделката е станала още на 17 април 2018 г., като платената от дружеството на Доган цена е само 9900 лв. или по 94 ст. на кв. м.

Инвестиционно предложение за новото пристанище на Доган включва удължаване на кея, обособяване на нови корабни места и увеличаване на дълбочината до 12.50 м, което е повече от възможностите на държавното "Пристанище Варна". На сушата също ще бъдат изградени нови съоръжения.

Утре в ТЕЦ "Варна" има ден на отворените врати за журналисти.

Дневник