Днес е първият от изпитите след седми клас, които служат като вход за кандидатстване в гимназиите в страната - по български език и литература. На него се очаква да се явят около 61 223 ученици.

Изпитът ще започне в 9 ч. - час по-рано от традиционното досега. Учениците трябва да бъдат в училищата най-късно в 8.30 ч. и да са заели местата си не по-късно от 8.45 ч. Всеки се явява в училището, в което учи.

За да влязат на изпита, учениците трябва задължително да носят служебната бележка, която им се издава от училището и на която е генериран входящ номер, както и документ за самоличност - бележник или лична ученическа карта.

Задължително ще е учениците да пишат с черна химикалка. Причината - тестовете ще се проверяват вече електронно и изискването е заради сканирането, обясняват от министерството. Препоръчително е децата да носят две еднакви черни химикалки, за да са спокойни, ако едната спре да пише.

Всеки изпитен комплект ще има уникален баркод, за да няма обърквания с предадените листи.

Ще се проверяват и черновите.

По време на изпита не може да се ползват мобилни устройства, калкулатори и справочници. Предприели сме мерки за сигурност и има предвидена възможност за видеонаблюдение, тъй като изпитът е от голямо обществено значение, предупреди зам.-министърът.

Изпитът няма да бъде разделени на модули, както досега, но продължителността остава същата - 150 минути. За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути.

Тестът по български включва 25 задачи. Част от тях са с избираем отговор, а друга - със свободен отговор. Последната задача изисква отговор от няколко изречения. Втората част на този изпит е преразказ с дидактическа задача. Тази година за последно изпитът по български език и литература ще включва само произведенията, изучавани по литература в седми клас. През 2020 г. ще бъдат включени и произведенията от шести клас, а през 2021 г. - и от пети, т.е. от целия етап на основното образование.

На 19 юни е изпитът по математика, който се състои от 25 задачи с избираем или свободен. На 21 юни е миниматурата по чужд език - явяването на нея е по желание и при добро представяне дава удостоверение за степен на владеене на езика. Не е задължително изпитът да е по езика, който е изучава в училище. отговор.

Няма промени при формирането на оценките от изпитите - максималният брой точки, които ученикът може да получи на изпит, е 100.

Резултатите се очаква да бъдат обявени до 27 юни. Учебната година за седмокласниците приключва на 28 юни.

Дневник