Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посъветва европейските страни да се отнасят по-трезво и дистанцирано към Русия заради множеството спорове с нея, предаде ДПА.

Надеждите за всеобхватно и интегрирано партньорство с Русия не се сбъднаха и сега и от двете страни надделява дълбоко разочарование, каза германският президент в реч на конференцията "Културанта" във Финландия. Двудневната конференция със стотина участници е посветена на външната политика и сигурността и протича в Културанта - лятната резиденция на финландския президент, на 20 км източно от град Турку.

"По-обективно партньорство, което да не е толкова претоварено с очаквания за промяна, може да се окаже добро", каза германския президент. "Продължаващият конфликт в Източна Украйна тегне все така силно върху отношенията, както и анексията на Крим", продължи Щайнмайер, цитиран от ДПА.

Той предложи "нов концептуален подход" към Русия: "Не вярвам, че може отношенията с Русия да са на принципа "бизнес както обикновено". Европа не бива да стои безмълвна, когато в Русия налагат все повече ограничения над свободното слово, каза германският президент. Неотдавнашният арест и последвалото освобождаване на журналиста Иван Голунов отново показа, че е необходимо и важно да се проявяват бдителност и практическа солидарност, смята Щайнмайер.

"В интерес на по-функционално партньорство трябва да сме наясно, че собствените ни възможности да променим Русия са ограничени", каза германският президент, цитиран от ДПА.

БТА/Дневник