На 27 юни иранските запаси от нискообогатен уран ще надхвърлят лимита, определен с международното споразумение за ядрената програма на Иран от 2015 г. Това съобщи днес говорителят на иранската Организация за атомна енергия, цитиран от "Франс прес" и БТА.

"Днес започна обратното броене, преди да натрупаме над 300 килограма запаси от обогатен уран, и до 10 дни, тоест на 27 юни, ще надхвърлим този лимит", заяви Бехруз Камалванди на пресконференция, излъчена пряко по иранската държавна телевизия. "Освен това взехме решение да спрем износа на тежка вода", предвиден от сделката при надхвърляне на лимитите, посочи иранският говорител, цитиран от ТАСС.

Камалванди отбеляза, че Иран все още очаква от европейските страни - участнички в споразумението, да изпълнят поетите от тях ангажименти. "Търпението ни се изчерпа: чакахме една година и (на 8 май т. г.) дадохме още два месеца, тъй че те още имат малко време, за да поправят нещата", обясни той. Говорителят добави, че Техеран е в постоянен контакт с представителите на европейските страни.

Техеран обяви през май, че ще престане да спазва някои от задълженията си по ядрената сделка от 2015 г., след като по-рано САЩ обявиха, че едностранно се изтеглят от нея. Иран заяви, че смята да поднови обогатяването на уран до по-висока степен, ако до 60 дни световните сили не защитят икономиката му от американските санкции.

Напрежението между САЩ и Иран се засили след обвиненията от администрацията на президента Доналд Тръмп, че Техеран е извършил атаките миналата седмица срещу два петролни танкера в Оманския залив, отбелязва "Ройтерс". Иран отрича да има каквато и да е роля.

Дневник