Българските тенисисти Карен и Юри Хачатрян са със срени права заради подозрения в корупция, съобщи Tennis Integrity Unit (TIU) - звеното, което следи за уговорени срещи и корупция в този спорт. Наказанието им е влязло в сила от събота, като е наложено във връзка с разследване по подозрения за нарушаване на антикорупционната програма в професионалния тенис.

Двамата братя Хачатрян нямат право да участват и да присъстват на всички турнири, организирани от ръководните органи в тениса.

Карен Хачатрян е на 24 години и е номер 3021 в световната тенис класация на Международната тенис федерация (ITF), а 19-годишният Юри е на 3126-о място, добавят от TIU, без да уточнят причината за наказанието на българите.

През миналия месец Карен Хачатрян игра на турнира в Маями и загуби във втория кръг на квалификациите с 0:6, 0:6 срещу друг българин - Адриан Андреев. В първия той победи Жун-юй Чжао от Китай. Юри Хачатрян пък отстъпи с 4:6, 4:6 на Александър Ляоненка от Беларус в квалификациите на турнир в Пловдив в началото на този месец. През годината той отпадна и на два турнира във Флорида.

През месец март стана ясно, че разследване за манипулирани мачове в тениса е стигнало и до България. Преди година доклад за корупция в тениса отчете "цунами от уредени мачове". Според информацията 16 състезатели от топ 50 през последното десетилетие са били свързани с уреждането на мачове, включително шампиони в турнирите от Големия шлем.

Днивник