70 зайчета, на възраст около три месеца бяха пуснати днес в природата от членовете на Сдружение ловно-рибарско дружество „Сокол“ в Шумен. През миналия месец на свобода бяха пуснати още 25 двойки, като женските бяха заплодени. Това съобщиха от пресцентъра на СИДП, цитирайки адвокат Стоян Стоянов, който е председател на УС на дружество „Сокол“.

Районите, където са пуснати животните предварително са прочистени от хищници, а членовете на дружинките вече съобщават, че след първото разселване на много места се наблюдават малки зайчета. 

До края юни се очаква още 100 зайчета да пристигнат от фермата на БЛРС в Луковит и да бъдат пуснати в източната част на община Шумен, като по този начин на територията на сдружението си ловците от СЛРД „Сокол“-Шумен ще разселят общо 220 диви зайци .

През тази година Ловно дружество „Сокол“-Шумен ще изкупи една четвърт от зайците произведени в Луковит. Стоян Стоянов коментира, че това е най-масовата кампания по разселване на диви зайци в страната. Единственото, което притеснява ловците е високата цена на животните – 140 лева за брой. От шуменското сдружение са създали фонд за задивечаване, в който смятат да съберат достатъчно голяма сума, за да продължат с дейността си и през 2020 година. Половината от парите за закупените сега животни ще бъде възстановена от Националната програма за разселване на диви животни, като с тези средства ще бъдат закупени още зайци. Ръководството на сдружението е провело и редица срещи с физически и юридически лица, които са обещали да дарят средства за каузата.

Идеята на ловците от СЛРД „Сокол“-Шумен е да бъде възстановена популацията от див заек в региона. От 10 години е забранен отстрела на този вид, но без човешка намеса броя на дивите зайци не може да бъде увеличен, така както е бил в миналото. За възстановяването на този ценен вид големи грижи полагат и експертите от Североизточното държавно предприятие. През миналата година ръководството на СИДП купи и разсели 76 броя диви зайци.

„Смятам, че всичко, което правим много скоро ще даде своите плодове. Фазаните и яребиците също бяха изчезнали преди време, но ние няколко години разселвахме птици от тези видове и ето, че сега популацията им се увеличи и хората често виждат красивото оперение на фазаните, когато пътуват“, обяснява Стоянов. Според него все повече българи разбират, че 99% от времето си в гората ловците прекарват, за да подхранват животните, да се грижат за тях и да възстановяват видовете и едва 1% е времето, в което упражняват любимия си спорт.

ШУМ.БГ