Кметът на хърватския Сплит написа в профила си във Фейсбук обръщение към гостите, които очаква за летния сезон.

Градът, който е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, въвежда 10 правила , които могат да бъдат обобщени с две думи - уважавай и се забавлявай.

Кметът моли туристите да научат няколко полезни хърватски думи, които ще чуват често при престоя си - Pomalo равнозначно на призив да не се бърза, Pižolot - хърватският аналог на сиеста и fjaka - осъзнато състояние, в което не желаеш да правиш нищо. В нашия град никой не бърза, затова не се нервирайте, ако нещата не стават веднага, пише градоначалникът.

Прекарвайте горещите дни на плажа - чистите плажове в градовете са рядкост, сещате ли се кога за последен път плувахте в морето в центъра на града, изкушава туристите кметът. Той препоръчва играта с малка топка пицигин, която се практикува в Сплит през цялата година.

Кметът уведомява, че за жителите на Сплит има няколко свещени неща - футболният отбор "Хайдук", Дворецът на Диоклециан, катедралата Св. Домниус и хълмът Марджан. Помогнете ни да ги опазим за бъдещите поколения, призовава той.

В края на посланието кметът казва, че както всички южни народи, така и жителите на Сплит са шумни, но не обичат да бъдат обезпокоявани докато си почиват. Вие сте на почивка, но не пускайте силно музика докато сте в стаята си или на улицата - околните имат нужда да поспят, за да са на ваше разположение утре, напомня той.

Тук носим бански костюми само на плажа, а на други места - обичайни дрехи. Не бихте искали да платите глоба в размера на 10 пици или 20 бири, нали? Особено ако имате 30 км плажове, на които да показвате тялото си, завършва посланието си кметът. Андро Кръстулович Опара.

В града са разположени плакати, които напомнят на туристите правилата. Едно евро е 7.4 куни.