От България бягат младите, бягат опитните, способните и успелите, панически бягат хората с капитал. По 4 млрд. евро годишно нетно бягат от страната, защото средата за бизнес е невъзможна и абсурдна и има развал на институционалната среда". С тези думи пред Би Ти Ви съиздателят на "Дневник" и "Капитал" и мажоритарен собственик на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев описа бизнес климата в страната. Той беше поканен да коментира показната акция на прокуратурата преди дни в офиса на холдинга.

По думите му с действия като тези миналата сряда, прокуратурата опитва да докаже, че свободното предприемачество и успехът извън обществените поръчки и кражбата на обществени ресурси са невъзможни, а всеки, който опитва да играе по обратен начин и спазва правилата, ще бъде демонстративно атакуван. Това е може би десетият случай, в който с разнообразни, привидно законови средства се извършва репресия срещу мен, срещу фирмите и медиите", каза той.

Прокопиев повтори, че акцията на прокуратурата, дошла да търси документи от преди 18 г., за която бяха информирани предварително жълти медии под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски, е търсила създаването на негативен публичен ефект за назидание и тормоз. "Тази драматизация е безплодна и ненужна, никой повече от нас няма интерес каквито документи да са поискани, веднага да бъдат предадени. Търси се репутационна публична атака", каза той. В отговор на въпрос уточни, че прокуратурата е изискала единствено решенията на управителния съвет на холдинга - за придобиването на "Каолин" през 2000 г., решенията за инвестиции и решението за продажбата на компанията на германския производител "Кварцверке". през 2013 г.

В отговор на въпрос Прокопиев уточни, че е обвиняем за пране на пари за това, че управителният съвет на "Алфа финанс" е трябвало да знае при продажбата на "Каолин" през 2013 г., че компанията е била придобита в нарушение на закона 13 г. по-рано. "Управителният съвет знаеше точно обратното, защото прокуратурата е водила дела и на три инстанции съдът се е произнесъл, че по сделката няма нарушения", каза той. "Алфа финанс" знае това от съда", подчерта Прокопиев и прогнозира, че от обвиненията срещу него "нищо няма да излезе". Напомни, че сделката е с голям германски инвеститор, анализът й е направен от две световни юридически компании и е минала през борсата. Преди това компанията е била регулирана като концесионер на подземни богатства и като публично дружество, чиито акции се търгуват на борсата.

Бизнесменът напомни, че по запорите на акции, наложени му през 2017 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е предприела нищо досега. "Аз нямам права да се защитя извън съда и затова КПКОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото там нямат аргументи", поясни той.

По думите му начело на прокуратурата и КПКОНПИ стоят неподходящи, злонамерени и зловредни хора, чиито действия водят до цялостен разпад на законността, а прокуратурата се е превърнала в частна структура. "Това, което става в България е доста зловещо, прихващането на такива ключови правораздавателни институции влошава средата," каза Прокопиев.

В отговор на въпрос бизнесменът каза, че семейството му живее в България и не възнамерява да я напуска, а сегашният му бизнес е свързан с проекти за дигиталната трансформация.

Дневник