Софийският апелативен съд реши окончателно да екстрадира в Турция Илхан Карабаг - турски гражданин от кюрдски произход. Карабаг е осъден на 3 г. и три месеца затвор в Турция заради членство в ПКК, която е забранена там и се смята за терористична организация. Карабаг поиска да остане в България с мотива, че бяга от политическа репресия.

Адвокатът му посочи пред съда, че в момента пред Софийския административен съд има висящо производство, в което клиентът му е поискал закрила от държавата. Защитникът подчерта и че трябва да се взема предвид условията в арестите и затворите в Турция, за които още през 2017 г. Европейският парламент е предупредил с доклад - има чести случаи на изтезания, малтретиране, убийства и нечовешко отношение към лишените от свобода.

"Чичо ми започна гладна стачка. Ние не сме терористи, а кюрди. Не ме връщайте обратно, ако имате съвест. В турските затвори положението е много тежко", заяви Карабаг пред магистратите.

Според Софийския градски съд, а и според апелативния, Карабаг е "рисков фактор за България и Европейския съюз". Той е минал границата нелегално и живее в България от 3 години. Бил е с фалшива самоличност и според съда, ако е искал убежище, трябвало да го заяви пред властите веднага след влизането му в страната. Живял е в бежански център, но бяга. Хващан е при опит да премине нелегално границата на излизане от България и има две присъди за това - общо 8 месеца затвор. В Турция има влязла в сила присъда и заради това е поискана екстрадицията му.

Магистратите посочват и че членуването в ПКК е незаконно, а организацията се смята за терористична. Присъдата на Карабаг не е за политически убеждения, а за криминално престъпление.

Според негови поддръжници той ще бъде подложен на репресия заради политическите си възгледи и убеждения. Според съда, трябва да излежи присъдата си там, а докато бъде екстрадиран в Турция, ще остане в български арест. Решението на магистратите е окончателно и не може да бъде обжалвано. То е подписано с особено мнение от един от съдиите.

Дневник