Опитът на БСП да проведе днес дебат с партиите в Народното събрание за размера на субсидиите, които те получават от държавата, претърпя неуспех.

След като още в петък ГЕРБ отказа да отиде за разговор с мотива, че подкрепя само предложението на Бойко Борисов за 1 лев на глас, днес на срещата не се появиха и депутатите от "Обединени патриоти". Народни представители от ДПС проведоха разговор със социалистите, но обявиха, че за тях не е достатъчна субсидията от 5-6 лева на глас - компромисен вариант, който е отсъждан и от левицата. Депутатите от "Воля" не бяха поканени на разговор.

Миналата седмица парламентът подкрепи на първо четене актуализация на бюджета, според която от 1 юли т.г. партийната субсидия трябва да бъде намалена от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори. Предложението бе внесено лично от премиера Бойко Борисов след информация на "Шоуто на Слави", че партиите са получавали 13.23 лева на глас, тъй като при изчислението са влизали и действителните гласове за малки партии и вотът "Не подкрепям никого". Окончателно бе прието партиите да върнат надвзетите суми за последните три години.

ГЕРБ обяви, че няма да подкрепи предложение, различно от това на лидера. Макар да имаше други мнения в парламентарната група, на първо четене депутатите от "Обединените патриоти" подкрепиха ГЕРБ. По същия начин гласуваха и народните представители от "Воля".

Днес зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев не обяви какво предложение за размера на субсидията социалистите ще внесат между първо и второ четене на законопроекта. От думите на зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев се разбра, че е обсъждан вариант сумата да е четири, пет или шест лева на глас, което по думите му е приемливо за ГЕРБ и БСП, но не и за по-малките партии, които са получили 200-300 хиляди гласа и няма да могат да се издържат.

Според БСП целта на Бойко Борисов е опозицията да остане без пари за местните избори, да бъде ликвидирана и унищожена. Драгомир Стойнев допуска, че намаляването на субсидията на 1 лев на глас ще бъде само до края на 2019 г., а после мнозинството ще реши друго. След европейските избори по данни на Корнелия Нинова БСП има по сметка около 400 хиляди лева.

ГЕРБ държи субсидията си в банков депозит, който според отчета й за м.г. е 23 млн. лв. Днес социалистите обявиха, че ще внесат предложение партиите, които държат субсидиите на влог, да върнат парите, които имат към 3 юни т.г.

Макар да смята, че държавното финансиране на партиите е необходимо, за да нямат обвързаности с бизнеса, ДПС все пак ще внесе предложение субсидията да е нула лева на глас, защото 1 лев на глас било същото.

От думите на Йордан Цонев се разбра, че ДПС ще предложи още да отпаднат ограниченията юридически лица да финансират партиите, както и таванът от 10 хил. лева за дарения от физически лица.

Не е известно дали депутатите от "Обединени патриоти" ще имат предложения между първо и второ четене или ще подкрепят ГЕРБ.

Очаква се окончателното гласуване на актуализацията на бюджета да бъде в петък.

Дневник