Прокуратурата е внесла в съда обвинителния акт срещу бившия заместник-кмет на Столичната община Евгени Крусев. На 4 декември 2018 г. Евгени Крусев подаде оставка като заместник-кмет по транспорта на Столична община заради това, че е обвинен за длъжностно престъпление заради ремонта на "Граф Игнатиев".

Разследването е приключило и обвинителният акт е внесен миналата седмица, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. Предстои съдът да се прознесе дали да насрочи делото за разглеждане в заседание или да го върне на прокуратурата, ако намери основание за това.

На 23 октомври м.г. започна разследването по информация за това, че проектът за трамвайното трасе по централната софийска улица е променен след сключването на договор с изпълнителя. На 5 ноември до главния прокурор постъпи и сигнал от кмета на София Йорданка Фандъкова с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая.

Обвинението на Крусев е, че е нарушил служебните си задължения, като е променил условията на обществената поръчка за ремонта. Според прокуратурата бившият зам.-кмет е нарушил Закона за обществените поръчки, като е предприел впоследствие съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи Груп".

Бил е изготвен нов инвестиционен проект и било е променено издаденото разрешение за строеж, включително и за полаганата виброизолационна система с такива, заради която другият участник в обществената поръчка е бил отстранен.

Прокуратурата твърди, че заради всички тези действия на Евгени Крусев е имало възможност да настъпят вреди за над 5 млн. лева - заради нередности по поръчката би могло да бъде отменено изцяло финансирането на проекта по оперативна програма "Региони в растеж". Според бившия зам.-кмет промяната е станала след санкция на експертен съвет от 29 души и не е негово еднолично решение.

Евгени Крусев е на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка".

дневник