ЦСКА ще играе срещу черногорския "Титоград" в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Това отреди жребият за втория по сила турнир в Европа, който беше теглен в централата на УЕФА. Съперникът на червените е стар познайник на "Лудогорец", който българският шампион срещна преди няколко години.

Първият двубой е в София. Другите възможности пред ЦСКА бяха "Флора Талин" (Естония), "Торпедо" (Грузия), "Сант Жулия (Андора) или "Европа" (Гибралтар).

От първия кръг започва и "Левски", като съперникът на сините е словашкия "Ружомберок", който през миналия сезон завърши на трето място в местния шампионат. Съставът остана на 24 точки зад шампиона "Слован" (Братислава) и на седем зад "Дунайска стреда".

В първия си мач на 11 юли "Левски" е домакин на стадион "Георги Аспарухов". Реваншът е в Словакия седмица по-късно.

Сините изтеглиха словашкия опонент сред другите възможности - "Хибърниънс" (Малта), "Академия Пандев" (Македония), "Сперанта Ниспорени" (Молдова) и "Зета" (Черна гора).

Третият български тим в Лига Европа "Локомотив" (Пловдив), който спечели Купата на България, започва от втория предаврителен кръг. Жребият за него ще бъде теглен в сряда.

Червените срещу "романтиците"

ЦСКА се изправя срещу един от добре познатите черногорски отбори – ОФК "Титоград", който доскоро беше известен като "Младост". Съперникът на червените завърши четвърти в последния сезон в местното първенство, на 27 точки зад шампиона "Сутиеска". Прякорът на тима е "романтиците".

Съставът от Подгорица има едва пет участия в европейските клубни турнири, в които записва общо 18 мача – шест победи, четири равенства и осем поражения. "Титоград" е бивш съперник на "Лудогорец" в квалификациите на Шампионската лига. През сезон 2016-17, точно след като беше станал шампион, тимът записа две поражения от разградчани с общ резултат 0:5.

Най-доброто представяне на "Титоград" е стигането на третия предварителен кръг в Лига Европа през сезон 2013-14, където тимът отпадна след две загуби от "Севиля".

Междувременно във вторник ЦСКА изигра и контрола, с която сложи край на лагера си в Тетевен. Червените победиха втородивизионния "Локомотив" (Горна Оряховица) с 3:0 попадения на Али Соу и Жанио Бикел и автогол на Мартин Сандов. Добре за тима се представи новото попълнение Денис Давидов.

"Доволен съм от новите попълнения. Има играчи, които са пълни професионалисти, това е добре, доволен съм, надявам се да засилят конкуренцията, но ще играят най-добрите. В Австрия ще продължим да работим и се надявам за мочевете в Лига Европа да сме готови", каза след срещата консултантът в червения лагер Люпко Петрович.

"Левски" отново в Словакия

"Левски" ще пътува до Словакия, която е една от най-негостоприемните дестинации за сините в евротурнирите. От четири съперника дотук "Левски" е отстранявал само "Артмедия" през сезон 2005-06. "Жилина", "Слован" (Братислава) и Спартак" (Търнава) се оказаха непреодолими съперници за българския тим.

Съперникът на "Левски" има скромен опит в европейските турнири, като е изиграл едва 16 срещи от 2001 г. насам. "Ружомберок" има четири победи, две равенства и 10 поражения.

Голмайстор на състава е босненецът Изи Тандир. В тима на "Ружомберок" играят предимно чешки и словашки футболист, както и трима чужденци от Албания, Босна и Македония.

Дневник