Бившият президент на УЕФА Мишел Платини, който беше задържан от френските власти във вторник, беше разпитван почти 12 часа. Трикратният носител на "Златната топка" беше освободен след полунощ от сградата на Службата за борба с корупцията, която се намира в парижкото предградие Нантер.

В компанията на своя адвокат, Платини обяви, че е невинен и е дал показания за различни турнири.

"Наистина беше дълго и отне много време, но мисля че е нормално, имайки предвид броя на въпросите. Питаха ме за различни турнири, включително Евро 2016, световното в Русия и това, което предстои в Катар", каза Платини пред репортери.

Той добави, че е освободен без да му бъдат повдигнати обвинения и "се е вдигнало много шум за нищо".

Платини беше задържан във вторник по подозрения в корупция около избора на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г. Според изданието Mediapart бившият шеф на кабинета на президента Никола Саркози Клод Гуон също е бил разпитан.

63-годишният французин беше начело на УЕФА между 2007 и 2015 г., а след оттеглянето на Сеп Блатер от ръководството на ФИФА имаше желание да се кандидатира за президент на световната централа.

През 2015 г. Платини и бившият президент на ФИФА Сеп Блатер бяха изхвърлени от футбола за срок от 8 години. Двамата бяха признати за виновни в конфликт на интереси, невярно счетоводство и отказ за сътрудничество на разследващите. В крайна сметка санкцията на Платини беше намалена наполовина от Етичната комисия към ФИФА и изтича през октомври.

Дневник