Парламентът на Тунис одобри вчера спорни изменения в изборния кодекс, които биха могли да изключат някои кандидати за президентските и парламентарните избори, планирани за края на годината, включително водещия кандидат за президент Набил Каруи, предаде "Франс прес".

Събранието на народните представители гласува различни поправки, които поставят нови условия пред кандидатите, като например да не са раздавали пряка помощ на граждани и да не са се ползвали от политическа реклама. Промените бяха одобрени със 128 гласа срещу 30 "против" и 14 "въздържали се".

Новият текст може да възпрепятства кандидатурата на медийния магнат Набил Каруи и на мецената Олфа Терас Рамбург.

Член от този изборен закон изключва от президентските избори всеки, който през годината преди изборите е раздавал "някакви помощи или облаги на граждани, било то в пари или в натура". В изборите няма право да участва също кандидат, "приел пряко или непряко финансиране, в брой или в натура, от чуждестранен източник, или помощи, подаръци или дарения от държавни или частни юридически лица, с изключение на финансирането от държавния бюджет". Според промените човек, който е правил или е ползвал политическа реклама, не може да се яви на президентските избори.

Поправките бяха предложени от правителството, след като медийният магнат Набил Каруи обяви кандидатурата си. Каруи е известен с благотворителните си акции, които създадената от него телевизия "Несма" показва ежедневно. Макар че допитванията трябва да се приемат предпазливо, доста от тях показват, че най-много от участниците смятат да гласуват за Каруи.

Промените в закона засягат и Олфа Терас Рамбург, която стана известна с културното и спортно си меценатство чрез фондация "Рамбург" и своето движение "Аиш Тунси", със значителната помощ на рекламни кампании.

Друга поправка забранява участието в президентски и парламентарни избори на кандидати със съдебно минало.

"Тези промени бяха направени специално за отстраняването на политически противници", каза за АФП независимият депутат Ясин Аяри, осъден за критики срещу висши военни. /БТА

Дневник