Многото случаи на заболели от западнонилска треска в Гърция и Румъния създават и риск за България, казват от Националния център по заразни и паразитни болести, цитирани от БНТ. Болестта се пренася от комарите, но според зам.-директора на института проф. Ива Христова в България първите случаи ще са през юли и август.

Тя подчерта, че докато за разпространение на западнонилската треска е още рано, то вече е изпуснат моментът за обработка на водоемите, за да не се завъждат в тях комари. Проф. Христова каза, че едва 10% от ухапаните от заразени комари се разболяват, като от тях единични са случаите на усложнения.

При нормално протичане на западнонилската треска симптомите са близки до тези на класическа настинка и грип - общо неразположение, леко повишена температура, болки в ставите. За миналата година са регистрирани едва 15 усложнения след болестта, като всички те са били на възраст над 60 години.

Регионите с голяма циркулация на вируса са по Дунав - най-вече Русе и Силистра, рискови са и райони на Варна и София област.

Дневник