С приемането на второ четене на текстове от Закона за защита от шума в околната среда депутатите забраниха шума на открито между 14 и 16 часа и от 23 до 8 часа, предаде агенция "Фокус". Ограничението важи за открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение.

За същия период ще се забранява и шумът при строителство. Изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.

След като зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев даде идеята изключение да правят и религиозните храмове, лидерът на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова внесе предложение забраната да не важи и за територията на религиозни храмове. То беше прието със 103 гласа "за", 1 "против" и 35 "въздържали се".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък поиска озвучаването от религиозните храмове да бъде съобразно нормите на съответната наредба на Министерство на здравеопазването.

До гласуването на второ четене се стигна близо година след първото гласуване в пленарната зала. Законът предвижда и нови глоби, инициирани от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов след акции срещу шума в заведения по Черноморието.

Те още не са разгледани от депутати, който продължават с гласуването на текстовете. 

Дневник