В присъствието на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и други народни представители от движението лидерът му Мустафа Карадайъ даде изявление пред медиите тази сутрин, в което съобщи за среща с представители на ГЕРБ. На нея управляващата партия се е съгласила за отворено финансиране на политическите формации, в което влизат и дарения от бизнеса.

По-късно председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ потвърди за срещата и подкрепата на предложението на ДПС от страна на управляващата партия. На разговора са присъствали Менда Стоянова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски, който идва на работа в парламента за четвърти път след европейските избори.

Досега и двете партии са обявявали, че политическите формации трябва да се финансират от държавата, за да нямат зависимости от бизнеса.

Тази седмица предстои парламентът да приеме окончателно предложението на премиера Бойко Борисов държавната субсидия на партиите, които имат над 1% подкрепа на последните парламентарни избори, да бъде намалена от 11 на 1 лев на глас. Инициативата на Борисов дойде след разкрития на "Шоуто на Слави", че партиите са получавали не по 11, а по 13.23 лева на глас, като във формирането на субсидията е участвал и вотът "Не подкрепям никого".

ДПС предлага публичност на даренията

От ДПС обявиха във вторник, че ще внесат предложение субсидията да бъде нула лева, т.е. да няма такава, но и да отпадне ограничението за финансиране на политическите формации от юридически лица, както и таванът за дарения от физически лица, който в момента е 10 хил. лева.

Днес Карадайъ каза, че ДПС е внесла предложения за американски модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия. После съобщи: "От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. Защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността си, и кампаниите си."

На въпрос дали така партиите няма да станат зависими от бизнеса Карадайъ каза: "Партиите по някакъв начин ще финансират дейността си. Нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение - все пак да има публичност при финансирането на партиите и да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения."

"Партиите да търсят спонсори за изборите"

Пред журналисти по-късно Менда Стоянова уточни, че ГЕРБ подкрепя не предложението за никаква субсидия, а това за един лев на глас, и обяви: "Да, за отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото един лев е ниска субсидия и няма как партиите едновременно да бъдат с това ограничение да получават каквито и да било дарения, както е в момента. Така че - ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, при попълване на декларация за произход и качване на въпросните декларации в регистър в Сметната палата, както и с одит."

ГЕРБ предлага партиите да ползват офиси държавна и общинска собственост, без да заплащат за тях, т.е. безвъзмездно. Според Стоянова за други разходи, в т.ч. и за избори, партиите трябва да си търсят спонсори - физически и юридически лица. На въпрос за тавана за даренията тя отвърна: "Не виждам причина да има таван за такава подкрепа." После уточни, че ще се подават декларации за произход на средствата.

"Това би било една стъпка към изсветляване на финансирането на партиите. Не е тайна, че и сега може би получават неофициални дарения", каза още Стоянова. Попитана няма ли така партиите да стават зависими от бизнеса, тя каза, че има всякакъв риск, но на инициирания от "Шоуто на Слави" референдум 2 милиона души са казали, че искат 1 лев субсидия. На реплика, че хората не са искали отворено финансиране, тя каза, че просто няма как партиите да съществуват в юридическия мир с един лев субсидия само.

Окончателното гласуване на предложенията ще бъде в петък. На първо четене намаляването на субсидията бе подкрепено от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Сега изглежда, че то няма да получи неодобрението на ДПС след договорената подкрепа за отворено финансиране на партиите между управляващите и движението.

В договорката на ГЕРБ и ДПС за финансиране на партиите от бизнеса БСП видя атентат срещу демокрацията. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска медийното отразяване на предизборните кампании да бъде безплатно.

Спестените пари - за безплатни градини

ДПС предлага още да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавни такива. Първата вноска щяла да е от спестени средства от субсидии на политически партии."И както премиерът Бойко Борисов предложи, между половин и един милиард лева да има във фонда за изграждане на детски градини - останалата част да се внесе с постановление на Министерския съвет", каза още Карадайъ.Той не уточни кога министър-председателят е направил това предложение.

Третото предложение, което ДПС е внесло в парламента, е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Партията провежда разговори с браншови организации за по-нисък косвен данък върху храните и лекарствата. Идеята отново бе анонсирана от Делян Пеевски.

Днес депутатът и бизнесмен не говори пред медиите. На въпрос на журналисти дали би инвестирал в придобитата от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" той каза: "Вижте ся - темата е друга. Това ли е темата? Винаги бих инвестирал в проекти на г-н Доган."

Дневник