За БСП консенсусът между ГЕРБ и ДПС за отворено финансиране на политическите партии, в т.ч. и от бизнеса, е атентат срещу демокрацията. Тази сутрин представители на двете партии се договориха ограниченията за дарения на политическите формации да отпаднат с намаляване на държавната субсидия.

"Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партии, а за координирана акция за допускане на частно финансиране на политическите субекти. С тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот", заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков. Той попита: "Кого оттук нататък мислите, че ще обслужват политическите партии - своите избиратели или своите спонсори, и кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидат-кметове - партиите или контролиращите ги олигарси."

"Това е истински атентат срещу базисните постижения на българската демокрация и БСП е единствената партия, която стои срещу него. Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията, без да се наруши независимостта на политическите субекти", заяви Крум Зарков.

В началото на седмицата БСП инициира срещи с останалите партии в парламента за консенсус за размера на партийната субсидия, но само ДПС се отзова. На "Позитано" 20 е обсъждано предложение тя да бъде 5-6 лева на глас. В петък се очаква мнозинството да одобри предложението на Бойко Борисов за намаляване на субсидията от 11 на 1 лев на глас.

"Категорично ще се противопоставяме на всеки опит легално да се вкарат частни интереси в политическия живот. Трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме, както се опитват да правят съдружно ГЕРБ и ДПС", коментира Крум Зарков. Той каза, че БСП ще се срещне с неправителствени организации, както и че ще информира европейските партньори за идеята на ГЕРБ и ДПС.

"Тези действия на ГЕРБ и ДПС не са случайни точно в средата на годината, точно преди важни местни избори. Това е целенасочен опит да се затрудни работата на всеки, който дръзне да се противопостави на това статукво. Няма да допуснем това да се случи", обяви още социалистът.

Дневник