Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Христо Белстойнев от Районната прокуратура в Самоков. На Белстойнев е повдигнато обвинение за побой над жена на паркинг.

Искането се основава на доказателства, събрани при разследване на Софийската градска прокуратура, съобщиха от прокуратурата. На 17 юни на Христо Белстойнев е повдигнато обвинение за умишлено престъпление.

На 12 юни между 14.30 и 15.00 ч. на ул. "Бачо Киро" в Самоков по хулигански подбуди той причинил лека телесна повреда на жена.

След побоя пострадалата бе настанена в болница, а сигнал за побоя на паркинг в града бе подаден на спешния телефон 112. От Софийската градска прокуратура ще проверяват какво е провокирало нападението, дали прокурорът е познавал жената и в какви отношения е бил с нея.

Искането на главния прокурор е обосновано от необходимостта от извършване на процесуално следствени действия и служебното положение на обвиняемия Белстойнев, което би могло да попречи на разследването.

Главният прокурор настоява Христо Белстойнев да бъде отстранен от длъжността до приключване на воденото срещу него наказателно производство. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще вземе решение днес.

Ако бъде признат за виновен по обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм, прокурорът може да получи до 5 години затвор.

Дневник