Румънецът Дачиан Чолош бе избран днес за председател на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, наследник на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), се посочва в съобщение на групата, цитирано от БТА.

Чолош е бивш министър-председател на Румъния, земеделски министър и еврокомисар по земеделието и развитието на селските райони в комисията под председателството на Жозе Барозу. Новата парламентарна група се състои от 108 евродепутати.

"Обнови Европа" е не само третата политическа сила в ЕП, но и нова надежда. Вярвам в единна Европа на Изтока и Запада, Севера и Юга, заявява Чолош, цитиран в съобщението. Той добавя, че групата ще работи според очакванията на гражданите, за социална закрила, опазване на природата, в областта на миграцията и цифровия преход.

Без нас няма да бъде възможно съставянето на устойчиво мнозинство в Европарламента, отбелязва досегашният председател на АЛДЕ Ги Верхофстат. Той добавя, че следващият председател на Европейската комисия ще получи подкрепата на "Обнови Европа" само ако в основата на работната му програма залегнат целите на доскорошните либерали.

Френските евродепутати, избрани в края на май от листата "Ренесанс" (21 на брой), представляват най-голямата делегация в тази група. Целта на смяната на името бе да се удовлетворят представителите на партията на президента Еманюел Макрон, тъй като думата "либерал" е обременена с твърде много конотации във Франция.

"Политико" отбелязва, че Чолош, който има силни връзки с Франция, получи подкрепата на делегацията на "Ренесанс", както и на испанската либерална партия "Сиудаданос". Той бе избран с 64 срещу 42 гласа, побеждавайки холандския евродепутат Софи инт Велт, която имаше подкрепата на британските либералдемократи.

Изборът на Чолош значи, че лидерите на трите основни проевропейски политически групи вече са ясни, което позволява да се забързат преговорите за други позиции и политически платформи. Във вторник социалистите избраха испанския евродепутат Ираче Гарсия за нов лидер, а дясноцентристката Европейска народна партия бързо преизбра германеца Манфред Вебер.

Досегашният лидер на либералите Ги Верхофстат се надява да стане председател на Европарламента. Гласуването се очаква през първата седмица на юли, когато ще се състои първото пленарно заседание на новия Европейски парламент. Утре започва двудневен Европейски съвет, на който лидерите ще обсъдят номинациите си за висшите постове в ЕС.

Дневник