Някога величие и отбор с големи успехи във футбола, в днешни дни "Милан" изживява тежки времена на терена и извън него. Клубът е далеч от европейските грандове, преследван е често от финансови главоболия, а УЕФА следи зорко всяка стъпка на "росонерите".

Сега "Милан" е готов на необичаен ход, като според италианските медии клубът иска... да бъде изваден от евротурнирите за следващия сезон. "Росонерите" се класираха по право в "Лига Европа", след като завършиха пети в Серия А.

Заради наказанието си за нарушаване на финансовия феърплей до 2021 г. "Милан" няма да може да картотекира повече от 21 футболисти в европейските турнири. Също така дотогава клубът трябва да подобри финансовото си положение. В противен случай ще бъде изхвърлен от евротурнирите за една година през сезон 2022-2023 или 2023-2024.

Плановете на тима обаче са други, като клубът желае да се възползва като част от сделка с УЕФА. Според някои италиански медии "Милан" няма желание да участва във втория по сила турнир и може да използва този ход, за да изтърпи едногодишното наказание за нарушаването на финансовия феърплей по-рано, да балансира бюджета си и да инвестира средства в състава си през лятото, без да се притеснява от правилото.

Как обаче се стигна до възможността до подобно искане?

Хронологията на проблемите

Управлението на Силвио Берлускони доведе клуба до тежка ситуация, като за 11 години "Милан" натрупа дългове на стойност 500 милиона евро. В опит да освободи "росонерите" от задължения през април 2017 г. бившият италиански премиер продаде дела си на Юнхун Ли и други неизвестни китайски инвеститори.

Новите собственици поеха управлението с голям ентусиазъм и обещания за финансова стабилност, като през следващото лятото клубът похарчи над 200 милиона евро за нови играчи. По това време "Милан" беше под финансов надзор от УЕФА и през юни 2018 г. организацията изхвърли тима от евротурнирите си за нарушаване на финансовия феърплей.

Впоследствие се оказа, че голяма част от операциите на Лу са финансирани със заем. Базираният в САЩ хеджфонд за частни капиталови инвестиции Elliot Management е дал на Ли 180 милиона евро, за да бъде приключена сделката за собствеността, и още 125 милиона за летните трансфери. Ли не успя да върне заема, който с лихвата беше 350 милиона евро, и "Милан" отиде в ръцете на "Елиът" през юли 2018 г.

След обжалване Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана отмени забраната на "росонерите" и клубът участва в Лига Европа през миналия сезон. Придобиването на седемкратните шампиони от "Елиът" пък беше последвано от рокади в ръководството за изготвянето на нов бизнес план, като фондът обяви пълната си подкрепа за клуба.

Последният финансов отчет обаче показа тежкото състояние, в което се намира "Милан". Клубът обяви рекордна загуба от 126 милиона евро за финансовата 2017-18 година, което е увеличение с 53 милиона от сезон 2016-17. В резултат дълговете на "Милан" се повишиха на 730 милиона евро, като 460 милиона са натрупани през последните пет години.

В опит да се стабилизира клубът прибегна до назначаването на дългогодишния изпълнителен директор на "Арсенал" Айвън Газидис, а легендите на тима Паоло Малдини и Леонардо се завърнаха на работа.

С последното си решение УЕФА глоби "Милан" с 12 милиона евро за нарушаване на финансовия феърплей. Решението е взето от Камарата на арбитрите за финансов контрол на клубовете (CFCB), като те не се съобразяват със становището на съда в Лозана.

Според европейската централа загубите на клуба са над 150 милиона евро заради трансферите в последните две години, които са на стойност 320 милиона.

Дневник