Националният селекционер на Испания Луис Енрике напусна поста след по-малко от година начело на тима. Специалистът, който пое "Фурия роха" след световното първенство в Русия през миналия юли, си тръгва поради лични причини.

Новината съобщи испанският ежедневник "Марка", а малко по-късно ръководството на Испанската кралска футболна федерация (RFEF) потвърди. Президентът на организацията Луис Рубиалес свика пресконференция, на която беше представен новият треньор Роберт Морено. Досега той беше помощник на Луис Енрике.

Това е поредна смяна в испанския национален тим за последната година. Ден преди началото на световното първенство в Русия Хулен Лопетеги беше уволнен, след като подписа договор с "Реал" (Мадрид). На мондиала испанците бяха водени от Фернандо Йеро, преди да бъде подписан договор за 2 години с Луис Енрике.

В престоя си начело на "Фурия роха" бившият играч на "Реал" и "Барселона" водеше тима в 10 срещи. В тях Испания записа осем победи и две поражения при голова разлика 28:10. Загубите бяха от Англия и Хърватия в Лигата на нациите и двете дойдоха с един и същи резултат – 2:3.

 "Ние уважихме решението на Луис Енрике, който ни каза, че не може да продължи да бъде треньор на отбора. Оставаме с най-добри чувства към него и вратите на RFEF винаги са отворени за него", каза Рубиалес.

Новият треньор Морено дълги години е дясната ръка на Енрике. Двамата работят заедно от времето им във втория отбор на "Барселона". След това Морено беше асистент на Луис Енрике в "Рома", "Селта" и "Барселона", преди да го последва и в националния тим.

Младият специалист е считан за един от най-добрите видеоанализатори в Испания. Преди години той написа книга "Моята рецепта за 4-4-2".

"Да застанеш начело на Испания е голямо предизвикателство и отговорност. Ще дам най-доброто от себе си да работя за моята родина. Аз съм до Луис Енрике 9 години и той ми е повлиял не само като треньор, но и като човек. Благодаря му за всичко", каза Морено.

Той водеше Испания през март в мач срещу Малта, когато Енрике трябваше спешно да се прибере заради лични проблеми до Испания. Луис Енрике, който е на 49 години, постигна най-големите си успехи начело на "Барселона". През 2015 г. той изведе каталунците до требъл (Ла Лига, Купата на краля и Шампионската лига). В два поредни сезона спечели титлата и взе общо девет трофея за три години, като спечели 76% от мачовете си.

Испания е начело в група F на европейските квалификации, като има пълен актив след четири мача. "Фурия роха" води пред Швеция и Румъния, които имат по 7 т.

Дневник