Шефът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юрий Ганус обяви, че лекоатлетическата федерация на страната, която е със спрени права, не прави достатъчно, за да изкорени използването на допинг. Според него настоящите усилия няма да помогнат тя да бъде възстановена от Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

Руската атлетика е със срепни права от 2015 г., след като беше разкрита схема за системен допинг. В началото на юни IAAF реши да не прекратява наказанието на Русия, като едва през септември ще се проведе ново заседание.

"Достатъчно с публичните изяви. В последните години опитахме да покажем колко велика е руската атлетика и самата федерация. На всички обаче е ясно, че при настоящата ситуация тази федерация няма да бъде възстановена. Това ще се промени с ежедневна работа и комуникация със състезателите", каза Ганус на пресконференция.

Той призова за уволнение на високопоставените членове на руската федерация. Според него усилията им не са довели до нищо.

В началото на месеца "Ройтерс" разкри как двама наказани треньори и един лекат продължават да работят с лекоатлети.

През септември WADA възстанови правата на РУСАДА при няколко условия, най-важното от които беше осигуряване на достъп до данните на московската лаборатория. Решението предизвика остри критики срещу Световната антидопингова агенция, но тя се защити, като изтъкна, че е успяла да накара Русия да направи това, което е искано от нея.

Дневник