Ръждив пистолет, с който се смята, че Ван Гог се е прострелял в гърдите през 1890 г., бе продаден за 162 хил. евро на търг в в Париж. Смята се, че продавачът е Режин Талиана, чието семейство получава оръжието през 60-те години, пише The Art Newspaper.

Аукционната къща Rémy le Fur, чиято начална оценка на револвера бе между 40 и 60 хил. евро, го описва като "най-известното оръжие в историята на изкуството", а частният купувач, който е наддавал по телефона, не бе назован.

Аукционерът коментира, че пистолетът е изключително емблематичен, защото е част от смъртта на Ван Гог, която отчасти го превръща в онова, което той е за света на изкуството.


Ван Гог е страдал от пристъпи на психоза и дълбока депресия през живота си, като мъчителните му преживявания често се отразявали и на неговото изкуство - понякога в автопортретите му или в негови други известни творби като "Звездна нощ" и "Слънчогледите".

Той е известен още и с факта, че отрязва част от лявото си ухо с бръснарско ножче по време на спор с неговия близък приятел и художник Пол Гоген.

Ван Гог умира близо до Париж през юли 1890 г. на възраст 37 години повече от два дни, след като се прострелва в гърдите насред житно поле, където преди това рисувал.

След като не успява да се самоубие моментално, той се връща в гостоприемницата, в която бил отседнал по това време и за него се грижи собственикът Артур Равукс и дъщеря му Аделин, която тогава е на 13 години и си спомня за това събитие повече от 60 години по-късно.

Смята се, че Ван Гог е споделил на Равукс, че е опитал да се самоубие. Художникът прекарал повече от два месеца в гостоприемницата, където създал своите последни близо 80 картини.

Издирването на пистолета започнало в деня след неговата смърт, но оръжието не било открито до 60-те години на миналия век насред същото поле, със съответния калибър и с индикации, че с него е било стреляно.

Бил е открит от фермера и в крайна сметка се озовал в притежание на жена, чието дете е продавачът в търга.

Множеството опити да се докаже връзката на пистолета с Ван Гог, включително тестовете, които установиха, че е бил заровен преди 50 до 80 години, доведоха до издаването на книга на темата през 2012 г..

Подобен револвер Lefaucheux, използван от Пол Верлен в опит да убие любовника си, поета Артюр Рембо през 1873 г., бе продаден на търг в Париж през 2016 г., достигайки цена от 434 500 евро.

Дневник