Вашият Климатик е един от тези невъзпяти герои в дома Ви. Когато работи добре, почти не забелязвате. Когато започне да се колебае, става голям проблем. Вашата Климатична система е отговорна за поддържането на комфорта в дома ви, независимо от външната температурата. Ако установите, че Вашият дом е прекалено студен през зимата и твърде топъл през лятото, вероятно е време за някои дейности по климатика. Да знаете дали да ремонтирате или смените Вашия климатик, когато е в неизправност, е важно. Това може да включва професионална оценка и някои проверки, които можете да направите. Винаги говорете с професионалист, преди да решите да поправите или смените Вашето климатично устройство, за да спестите време и пари. Но ето някои общи съвети как да знаете, дали можете да дадете на климатика нов живот или е време да се сдобиете с нова единица.

Поправете климатика, ако:
Е на по-малко от 8 години.

Помислете за възрастта на вашия климатик, когато решавате да поправите или замените. Според специалистите от магазин МЕТОД средната продължителност на живот на една климатична система трябва да бъде между 8-12 години. Разбира се, това не означава, че една климатична система не може да се провали преди това, но ако е по-малко от 8 години, вероятно е по-евтино да бъде ремонтирана, отколкото да купите нова.

Проверете филтрите.

Много въпроси, свързани с климатика, не са свързани с единицата, а с филтъра и топлообменниците. Всъщност от 10 до 30 процента от проблемите са именно от този характер, така че проверката им може да ви спести големи пари. Професионалната проверка на вашия климатик може да струва около 50 до 150 лв., като това ще подобри работата му - ще го накара да работи по-ефективно и относително по-евтино опреди.

Извършвайте редовна профилактика.

Ако през годините сте проверявали и поддържали вашата климатична система, не би трябвало да имате големи проблеми. Просто изчистване от отломки, прах и мръсотия, както и редовни настройка ще ви спаси от големи проблеми като повреди или неефективност. Направете профилактиката на климатика си част от вашите пролетни и есенни дейности и ще спестите време и пари.

Заменете климатика, ако:

Той е на повече от 12 години.

След като вашата климатична система наближи своя 12-ти рожден ден, тя също се приближава към края на своя живот. Разбира се, бихте могли да поправите каквото и да е причината да се повреди, но шансовете да получите още един проблем през следващия сезон са големи. Компонентите във Вашия климатик започват да стареят и да се повреждат, което означава, че може да е по-евтино просто да подмените устройството, отколкото да плащате за ремонти година след година. Нова единица обикновено струва от 900 до 2500 лв. Това е голяма инвестиция, разбира се, но това също означава нова, по-ефективна климатична инсталация.

https://www.okmetod.com/index.php/product-category/air-conditioning/

Забелязвате по-високи сметки за електроенергия.

Чувствате ли се, че изведнъж плащаш повече за отопление и климатизация? Ако получавате шок от сметката си за ток всеки път, това може да е по вината на Вашия климатик. Тъй като системите не просто остаряват, те просто стават по-малко ефективни. Това означава, че вашият климатик работи извънредно за отопление и охлаждане на дома ви, което означава, че е по-скъпо. Изчислете колко допълнително плащате за сметките за енергия и вероятно ще откриете, че е по-евтино да купите ново устройство.

Вашето устройство не върши работата си.

Ако забележите, че някои от стаите във вашата къща не са толкова комфортни, колкото би трябвало да бъдат, това може да бъде неефективна климатична инсталация. Ако климатика е неизправен или остаряващ, това означава, че не може да се справи с изискванията на Вашия дом. Ппрез лятото някои стаи са твърде горещи или забелязвате, че уредът работи денонощно, за да ви охлади. През зимата може да забележите, че винаги са по-студени от обикновено. Почувствайте се отново комфортно, като инсталирате по-нова, по-ефективна единица и вашият дом ще бъде по-уютен.

Финансов съвет: кога да поправите или замените климатика си?

Все още не сте решили? За да решите, дали да ремонтирате или замените Вашия климатик в крайна сметка всичко се свежда до разходи. Лесно изчисляване:

умножете разходите си за електроенергия на стария си климатик и прибавете към тях тези за ремонта му и ги умножете по 12 години. От получената сума извади цента на нов климатик и неговия енергиен разход. Ако накрая цената е положителна - заменете го. Ако е отрицателна, вероятно можете да се справите с ремонта на системата.

Имате още въпроси?

Свържете се със специалистите на магазин МЕТОД в Шумен. Вашият климатик може да не е най-вълнуващата част от дома ви, но това може да е най-голямата разлика в нивата на комфорт. Погрижете се добре за Вашия климатик с редовна поддръжка и ще ви е по-лесно да кажете кога да поправите или замените работния кон на дома ви.

За консултация и повече информация, може да посетите магазин МЕТОД
гр. Шумен бул. Велики Преслав 56
www.okmetod.com

метод

Платена статия