Петото изданието на фестивала "Франкофоли" започва днес и в неговите два дни публиката ще може да чуе на живо изпълненията на американската изпълнителка LP, французина Кеджи Жирак, френската електро-суинг група "Караван Палас", Котарашки и музикантите му, както и румънската група "Моранди".

Тазгодишното издание ще се проведе в градския парк "Македония" и ще е с вход свободен. Миналата година фестивалът, в който участва Ройшин Мърфи, привлече над 30 хил. души публика от България и чужбина. В предходни години там са свирили още Parov Stelar, Имани, "Джипси Кингс", Боб Синклер, Патрисия Каас и Nouvelle Vague.

В първата фестивална вечер тази година публиката ще може да чуе LP, чието истинско име е Лаура Перголизи.

Хедлайнер във втория фестивален ден е 22-годишния певец Кенджи Жирак, пял на една сцена с имена като Ариана Гранде, Джони Холидей и Шарл Азнавур. Първите му два албума се продадени в 2.5 милиона копия.

В съботния ден публиката ще може да чуе още и "Караван палас" и "Моранди".

Преди тях обаче на сцената ще излезе Никола Груев, известен повече с името Котарашки (Kottarashky) и със своя стил, смесващ фолклор, рок, фънк, блус, джаз и електронна музика, заради който попада сред имената на британския лейбъл Asphalt Tango.

Дневник